avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de indemnizație cu carte de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de indemnizație cu carte de munca plătită de mine?

Buna seara. Am o nelămurire și as dori un răspuns dacă se poate. Eu muncesc in străinătate de 3 ani. Problema este ca in România nu mai am vechime de câțiva ani pe cartea de munca. Am inteles ca se poate plăti cartea de munca pentru a continua cu vechimea. Ceea ce ma interesează este. Dacă plătesc vechimea și voi rămâne însărcinată voi beneficia de indemnizație dacă ma întorc in România?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 17 Mai 2017
Vechimea in munca nu se poate cumpara.

Va puteti doar asigura in sistemele de sanatate, pensie si somaj doar prin incheierea unor contracte de asigurare cu institutiile din domeniul respectiv.

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu plata contribuţiilor de asigurări sociale, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de art.2 alin.5 din OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa-mi mearga cartea de munca mariusica01 mariusica01 buna ziua as avea o intrebare>am un ,,ii,,cu un magazin,as dori sal inchid,dar as vrea sami mearga cartea de munca,contabilul mia zis ca pot sami platesc ... (vezi toată discuția)
Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil MarinescuDiana MarinescuDiana Dacă imi plătesc cartea de munca pot sa beneficiez de indemnizație? (vezi toată discuția)