avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta vechime

Buna ziua ,

As dori sa stiu daca adeverinta vechime este obligatorie in cazul angajarii .
Pun aceasta intrebare deoarece pana acum am lucrat in strainatate si sunt in curs de a ma angaja in Romania .

Multumesc mult pentru ajutor .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 20 Mai 2017
Angajatorul stabileste ce acte sunt necesare pentru angajare.

In principiu, sunt necesare pentru angajare:
- copie B.I/ C.I.
- copie act de studii
- copie certificat casatorie / hotarare de divort
- declaratie cu persoanele aflate in intretinere, pentru calculul deducerii personala
- copie certificate nastere a copiilor
- certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
- pentru unele posturi este necesar si cazierul judiciar ..

Vedeti si
www.avocatnet.ro/content/art...

HG 500/2011
art.8
..
(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii/certificate de calificare, precum şi orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru.
....
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Buna ziua ,

Si multumesc mult pentru raspuns . Fiecare schimbare aduce o neliniste ...
Incerc sa inteleg lucrurile , pentru a ma obisnui . Puteti sa -mi spuneti si la ce foloseste aceasta adeverinta de vechime ? In sensul ca am inteles ca ar fi necesara in cazul unui concediu medical . Este folosita la calcularea salariului sau a impozitarii in vreun fel ?

Multumesc , din nou ...
Adeverinta de vechime nu va ajuta pentru concediu de medical. Pentru acesta este un alt tip de adeverinta : adeverinţa din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical.

Adeverinta de vechime face dovada perioadei lucrate , functiei detinute, salariului si sporurilor incasate , dar si a temeiului de drep al incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru angajare mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Diploma de studii este obligatorie pentru angajare? Multumesc (vezi toată discuția)
Dosar angajare, cazier flori1981 flori1981 pentru angajare se cere obligatoriu cazier (vezi toată discuția)
Angajare pap pap Imi puteti spune va rog cand fac o angajare ce acte trebuie sa solicit noului angajat ???? multumesc (vezi toată discuția)