Buna seara, de curand am postat un anunt cu un masina de vanzare, am fost contactat de o persoana care dorea sa vada/ cumpere respectivul autovehicul.
M-am intalnit cu respectiva persoana care s-a uitat la masina, a mentionat de ca ii place foarte mult si este exact ce isi dorea el si nu a uitat sa mentioneze ca are permis de conducere din anul … si ca ar dori sa o cumpere dorind sa vada si cum functioneaza. Zis si facut, l-am lasat sa conduca sa vada cum merge masina (ca doar AVEA carnet) si la nici 50 de metrii de la locul de unde a plecat s-a oprit intr-o alta masina care era in traffic si oprise la stop.
Presupusul comparator s-a lovit in accident, necesitand interventia echipajului de salvare si bineinteles de politie. Cand a fost identificat de catre organelle de politie am constatat ca presupusul comparator era de fapt minor si bineinteles nu avea carnet de conducere.
Am mers la politie pentru efectuarea procedurilor necesare in acest caz unde mi s-a comunicat ca mi se va deschide un dosar de cercetare penala pentru incredintare.
M-am inteles cu persoana implicata in eveniment (cel caruia i-a fost avariata masina in accident) sa ii dau asigurarea ca sa poata sa isi repare masina asa cum era normal.
Cat despre paguba mea, am mers sa vorbesc cu presupusul comparator si/ sau parintii/ tutorele acestuia pentru a vedea daca exista vre-o cale de comunicare.
Repectivul era acasa si bineinteles ca nu isi anuntase parintii de eveniment, acestia fiind surprinsi de ce le-am relatat. Mi-au spus ca doresc sa suporte paguba produsa. Am mers impreuna la unservice pentru constatare, unde am primit pretul pentru piesele necesare inlocuirii aceata suma ajingand undeva la vre-o 11.500 de lei.
Dupa discutiii am fost de accord ca o parte din piese le pot repara si vopsi si dor o parte sa fie schimbate, toate aceste deoarece mi-au spus ca suma maxima pe care o pot imprumuta este de 7.000 de lei si nu am vrut sa ii bag prea tare in datorii vazand si situatia lor familiara, deci am considerat ca o pot repara cu suma propusa.
In mare parte a ramas stability urmand sa ne intalnim in alta zi, dup ace fac rost de bani pentru a mi-i da ca sap oat incepe reparatiile.
Insa, acestia mi-au comunicat ca au discutat cu un avocat, acesta spunand ca este vorba de o culpa comuna si atunci si eu trebuie sa support jumatate din reparatie, iar daca doresc imi pot da suma de 3500 lei, fara a mai tine cont ca eu deja renuntasem la aproape 40% doar pentru a incerca sa nu ii bag in datorii.
1. Va rog sa imi spuneti, din experienta dumneavostra si din eventuale precedente cunoscute, ce variante am eu pentru a recupera o suma cat mai apropiata de cea estimata de service pentru reparatie.
2. Dosarul penal, care mi-a fost deschis, in ce masura poate ajunge la inceperea urmaririi penale ? Considerand cazuri similare pe care le cumoasteti.
Acuzatia de abuz de incredere asupra presupusului cumparator ar influenta in vre-un fel in solutionarea dosarului meu? Dar in recuperarea prjudiciului?
3. Varianta cea mai favorabila mie ar fi:
- apelare la un avocat si mediator pentru a rezolva fara un proces?
- constituire ca parte civila la procesul penal ?
- constituire ca parte civila la procesul penal si actionarea in judecata pe cale civila?
- doar actionarea in judecata pe cale civila?
Multumesc anticipat.