avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto, sofer fara permis/ ce se mai poate face
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto, sofer fara permis/ ce se mai poate face

Buna seara, de curand am postat un anunt cu un masina de vanzare, am fost contactat de o persoana care dorea sa vada/ cumpere respectivul autovehicul.
M-am intalnit cu respectiva persoana care s-a uitat la masina, a mentionat de ca ii place foarte mult si este exact ce isi dorea el si nu a uitat sa mentioneze ca are permis de conducere din anul … si ca ar dori sa o cumpere dorind sa vada si cum functioneaza. Zis si facut, l-am lasat sa conduca sa vada cum merge masina (ca doar AVEA carnet) si la nici 50 de metrii de la locul de unde a plecat s-a oprit intr-o alta masina care era in traffic si oprise la stop.
Presupusul comparator s-a lovit in accident, necesitand interventia echipajului de salvare si bineinteles de politie. Cand a fost identificat de catre organelle de politie am constatat ca presupusul comparator era de fapt minor si bineinteles nu avea carnet de conducere.
Am mers la politie pentru efectuarea procedurilor necesare in acest caz unde mi s-a comunicat ca mi se va deschide un dosar de cercetare penala pentru incredintare.
M-am inteles cu persoana implicata in eveniment (cel caruia i-a fost avariata masina in accident) sa ii dau asigurarea ca sa poata sa isi repare masina asa cum era normal.
Cat despre paguba mea, am mers sa vorbesc cu presupusul comparator si/ sau parintii/ tutorele acestuia pentru a vedea daca exista vre-o cale de comunicare.
Repectivul era acasa si bineinteles ca nu isi anuntase parintii de eveniment, acestia fiind surprinsi de ce le-am relatat. Mi-au spus ca doresc sa suporte paguba produsa. Am mers impreuna la unservice pentru constatare, unde am primit pretul pentru piesele necesare inlocuirii aceata suma ajingand undeva la vre-o 11.500 de lei.
Dupa discutiii am fost de accord ca o parte din piese le pot repara si vopsi si dor o parte sa fie schimbate, toate aceste deoarece mi-au spus ca suma maxima pe care o pot imprumuta este de 7.000 de lei si nu am vrut sa ii bag prea tare in datorii vazand si situatia lor familiara, deci am considerat ca o pot repara cu suma propusa.
In mare parte a ramas stability urmand sa ne intalnim in alta zi, dup ace fac rost de bani pentru a mi-i da ca sap oat incepe reparatiile.
Insa, acestia mi-au comunicat ca au discutat cu un avocat, acesta spunand ca este vorba de o culpa comuna si atunci si eu trebuie sa support jumatate din reparatie, iar daca doresc imi pot da suma de 3500 lei, fara a mai tine cont ca eu deja renuntasem la aproape 40% doar pentru a incerca sa nu ii bag in datorii.
1. Va rog sa imi spuneti, din experienta dumneavostra si din eventuale precedente cunoscute, ce variante am eu pentru a recupera o suma cat mai apropiata de cea estimata de service pentru reparatie.
2. Dosarul penal, care mi-a fost deschis, in ce masura poate ajunge la inceperea urmaririi penale ? Considerand cazuri similare pe care le cumoasteti.
Acuzatia de abuz de incredere asupra presupusului cumparator ar influenta in vre-un fel in solutionarea dosarului meu? Dar in recuperarea prjudiciului?
3. Varianta cea mai favorabila mie ar fi:
- apelare la un avocat si mediator pentru a rezolva fara un proces?
- constituire ca parte civila la procesul penal ?
- constituire ca parte civila la procesul penal si actionarea in judecata pe cale civila?
- doar actionarea in judecata pe cale civila?
Multumesc anticipat.
Daca nu va puteati da seama ca este minor ati putea scapa dar cu greu.
In ceea ce priveste incredintarea (art. 335 alin.3 c.p.) din descrierea dvs va aflati in mod evident in eroare, existand sanse sa scapati cu o solutie de clasare.
Cu despagubirea cred ca intr-un proces civil o puteti rezolva.
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns, mentionez ca presupusul cumparator mi-a spus ca are 24 de ani, deci varsta destul de inaintata pentru a poseda permis. Nu am banuit nici un moment ca nu ar avea permis de conducere.
Referitor la paguba produsa, vedeti vre-o sansa sa recuperez intreaga suma sau in poces s-ar invoca probabil acea culpa comuna si aplicabil ar fi ca fiecare parte sa suporte jumatate din paguba?
Mutumesc.
In proces civil daca nu sunteti vinovat penal nu se poate discuta despre culpa comuna.
Exista culpa exclusiva a minorului conform datelor expuse.

Daca in penal s-ar atrage raspunderea penala atunci se va discuta despre culpa comuna.
Depinde cum se va solutiona procesul penal.
Multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Incredintare vehicul unei persoane care nu poseda permis de conducere Cristina_1 Cristina_1 Buna seara, Poate fi o persoana condamnata pentru savarsirea infractiunii de incredintare a unui vehicul unei persoane care nu detine permis de ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie - raspunderea parintelui (copil major) RazvanAlexandru RazvanAlexandru Aseara un baiat cu o masina inmatriculta in Anglia, volan pe partea dreapta a avariat 6 masini parcate regulamentar, printre ele numarandu-se si a mea. ... (vezi toată discuția)
Probațiuni amandina20 amandina20 Am fost oprit de politie și nu am permis de conducere, am și control judiciar 2 ani tot pentru conducere fără permis. Mașina e pe numele prietenei mele ... (vezi toată discuția)