Indiferent cum se finalizează procesul penal, nu aveți nici o culpa. Este vorba de răspunderea delictuala, doar nu i-ați tras de volan și a intrat în acel autoturism.
Faptul că i-ați permis să urce la volan, fara a avea la cunoștință că nu deține permis, sau chiar daca deținea permis, și săvârșea un accident auto ușor, nu sunteti responsabil pentru fapta lui.
Privitor la răspunderea delictuala , părinții răspund de fapta minorului și de prejudiciul produs de acesta.
@UngureanuSilviu, o sa va ofer un rapuns, care sigur nu este cel pe care îl asteptati, insa mai bine sa fiti pus in garda acum si eventual sa va bucurati mai tarziu, decat sa va bucurati acum (citind primele raspunsuri din topicul dvs) si sa plangeti mai tarziu.
Astfel, proprietarul (sau detinatorul) vehiculului are obligatia sa verifice daca cel caruia îi incredinteaza vehiculul spre conducere detine sau nu, permis de conducere, si daca se afla sau nu, in vreo situatie prevazuta la alin. (1) si (2) al art. 335 C. pen., iar faptul ca nu a verificat implica, atentie, acceptarea riscului ca persoana sa nu aiba permis si implicit existenta infractiunii.
S-a facut vorbire mai sus despre eroare. Da, eroarea, respectiv eroarea de fapt, ce ar atrage neimputabilitatea, ar putea fi incidenta, insa nu in situatia descrisa de dvs., ci in cu totul alta situatie (la cerere, pot sa dezvolt, insa nu cred ca este necesar sa balonam discutia).
Asa incat, important este sa va concentrati in primul rand pe aspectul penal al faptei, pentru ca acesta are repercursiune si in latura civila, si mai putin invers.
Va doresc sa nu am dreptate!
Prevederile art. 335 alin 3 NCP nu cer sa fie vigilent precum un politist de la rutiera...
Cel putin eu nu am remarcat sa rezulte acest lucru.
Problema ramane insa complicata asa cum am aratat in prima mea postare.
Poate sa scape de raspunderea penala dar cu greu...
Daca a cere un permis si a te uita la el este vigilenta "precum un politist de la rutiera ...",
atunci in ce ar consta obligatia sau vigilenta celui care incredinteaza vehiculul? Conform interpretarii dvs, daca cel care incredinteaza vehiculul nu trebuie macar sa vada permisul, atunci art. 335 alin 3 C. pen. s-ar aplica cand?
Conditia este ca cel care incredinteaza sa stie ca persoana respectiva nu are permis.
Daca se afla in eroare sunt sanse sa scape. Trebuie sa admitem ca sunt situatii in care o simpla confirmare verbala, poate crea aparenta ca persoana respectiva detine permis si nu mai stai sa faci verificarea efectiva, lucru care s-a si intamplat in speta.