avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Speta: gramatica in lege
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Speta: gramatica in lege

Avem urmatoarea speta:
O societate nu si-a schimbat certificatul de inmatriculare in 2004 si la data de 14.03.2005, in baza Lg.359/2004 se dizolva in baza unei hotarari judecatoresti. In februarie 2006 ca urmare cererii introdusa de D.G.F.P. intra in faliment pe procedura simplificata. De la aceasta data nu se mai calculeaza majorari. In anul 2009 apare OUG 46/2009 care la art. 1 alin.10 face precizarile de care v-am vorbit. Problema care se pune este urmatoarea: beneficiaza societatea respectiva de aceasta scutire de la data pronuntarii hotararii de dizolvare pana la data intrarii in falimet pe procedura simplificata? Nu trebuie sa avem in vedere si faptul ca dizolvarea a avut loc imperativ, in baza unei legi? Majoritatea interlocutorilor de aici au precizat ca prevederile OUG 46/2009 nu se aplica pentru societatile dizolvate anterior. Insa eu cred ca insusi forma de exprimare, la timpul trecut a verbului "s-a pronuntat" indica expres acest lucru si se refera la societatile dizolvate anterior intrarii in vigoare a OUG 46/2009. Gresesc?
Prin actiune in instanta poate fi scutita societatea respectiva de majorari de la data pronuntarii hotararii de dizolvare pana la data intrarii in faliment?
Cel mai recent răspuns: Valeriu Greceanu , Expert judiciar 12:49, 28 Septembrie 2009
in februarie 2006 inca nu intrase in vigoare legea 85 si nici nu exista procedura simplificata:P:P:P
bossman a scris:

in februarie 2006 inca nu intrase in vigoare legea 85 si nici nu exista procedura simplificata:P:P:P

imi cer scuze, aveti dreptate. este vorba de febriarie 2007. aceasta este data la care a intrat in faliment pe procedura simplificata.
Da debitoarea nu va plati accesoriile pentru perioada descrisa de dvs mai sus.
Raspuns corect garantat !!!:thumbup:
Din 2005 cand s-a dizolvat si pana in 2007 cand a intrat soc in faliment plateste accesorii, OUG 46/2009 a intrat in vigoare in 2009 si nu se aplica retroactiv !!
adrian stoica a scris:

Din 2005 cand s-a dizolvat si pana in 2007 cand a intrat soc in faliment plateste accesorii, OUG 46/2009 a intrat in vigoare in 2009 si nu se aplica retroactiv !!

Retroactivarea legii este de stricta interpretare, eu asa stiu.
in cazul de fata legiuitorul a folosit verbul la timpul trecut: "pentru care s-a pronuntat",; deci la data intrarii in vigoare a OUG 46/2009 pentru societatile pentru care s-a pronuntat (inseamna ca exista o asemenea pronuntare) nu se calculeaza....
Folosirea verbului la timpul trecut impune retroactivarea in acest caz. gresesc?

Alte discuții în legătură

Cum se aplica oug46/2009? Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am o nelamurire privind modul de aplicare a art. 1 alin. 10 din OUG 46/2009. Din lectura textului care spune ca pentru contribuabilii pentru care s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Retroactivitatea oug 46/2009 Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. In cazul art. 1, alin. 10 din OUG 46/2009 se poate vorbi de retroactivitatea acestuia. Din punctul meu de vedere din ... (vezi toată discuția)
Realitatea creantei fiscale Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Am o firma in faliment si doresc sa contest creanta pretinsa de ANAF. Pana cand si cum pot face uz de prevederile art. ... (vezi toată discuția)