La finalul lunii aprilie, am incetat contractul de munca cu fostul meu angajator. Insa acesta nu doreste sa imi plateasca cele 6 zile de concediu castigate in cele 4 luni muncite in acest an.
In perioada 13-28 aprilie am muncit remote din Bucuresti, deoarece urmam niste cursuri. Pentru ca am demisionat, din ciuda, angajatorul nu vrea sa imi dea nici bonurile pentru luna aprilie, deoarece acesta spune ca bonurile sunt doar pentru cei care au muncit in Iasi, insa in luna martie acesta mi-a platit bonurile pe toate zilele lunii (desi jumatate din luna am lucrat in afara localitatii). Pot utiliza acest argument pentru a-l face sa mi le plateasca, sau pot sa il presez cu faptul ca din moment ce mi-a aprobat sa lucrez remote din Bucuresti, perioada a fost deplasare si sa imi plateasca diurna (nu am ordin de deplasare, doar o cerere in care mi se aproba sa lucrez din Bucuresti).
In ceea ce priveste zilele de concediu, acesta le-a introdus deja in contabilitate, cum ca eu mi le-am luat, insa nu vreau eu sa le recunosc. Ba chiar apare o cerere de concediu care nu este scrisa de mine, si nici nu am facut cerere online pentru concediu. Aceasta fapta poate fi incadrata ca abuz sau fals si uz de fals?
De asemenea, sunt multe alte nereguli care s-au intamplat in respectiva firma: intarzieri repetate ale salariilor si ale bonurilor, banii pe concediu nu se virau inainte de a intra in concediu, si dobanzile pentru aceste intarzieri nu au fost platite nici pana acum.
Ce pot face ca sa il fac sa plateasca drepturile financiare cuvenite? Inspectorul de la ITM va sesiza politia daca va observa ca acea cerere este un fals? Mentionez ca totusi nu doresc ca respectivul sa fie anchetat de politie pentru 600 lei, mai ales ca are copil mic.
Si inca ceva. Pe perioada in care am lucrat in Bucuresti, mi s-a cerut sa fac si ceva munca din teren (si am facut, chiar daca munca mea este de tip office), si de asemenea din recunostinta ca mi s-a permis sa urmez acele cursuri la Bucuresti, am mai facut ore suplimentare (pentru care nu am dorit remuneratie). Insa cand am mentionat acest lucru in conversatia cu fostul angajator, acesta mi-a aratat in fisa postului „Disponibilitate la deplasari si ore suplimentare”, ca si cum as fi fost obligat sa fac acele lucruri, ba chiar fara plata suplimentara. Imi puteti spune care legi indica faptul ca nu poti fi obligat sa faci ore suplimentare si teren daca jobul tau e office?
Si cel mai important, cum il fac sa cedeze? Ii dau inca un ultimatum? Deja i-am transmis o cerere in care cer amiabil sa imi plateasca drepturile cuvenite (600 lei)? Sau sa trec la fapte si sa fac plangere la ITM si eventual Politie?
1. Cererea de concediu care nu este scrisa de dvs. poate face obiectul unei sesizari la Politie/Parchet.
2. Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Salariu restant
Remele
Ce trebuie să fac pentru recuperarea salariului pe 2 luni? Sunt angajată la o firmă de pază la care am lucrat 12 /24 dar firmă a plătit pe lună minimul ... (vezi toată discuția)