avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Carte tehnica a constructiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Carte tehnica a constructiei

M-am inteles un dezvoltator imobiliar sa cumpar un imobil - apartament dintr-un duplex, incheind in acest sens un antecontract de vanzare cumparare prin notariat public, in valoare de 15% din valoarea totala, intrucat doresc sa iau un credit ipotecar.
In antecontract am stabilit ca suprafata de teren va fi de 200 mp, lucru aflat de mine la notariat, dupa ce in prealabil la intalnirea de negociere (verbala) mi-a confirmat ca vor fi 250 mp de teren.
Ulterior comunicarea intre mine si acestia a decurs foarte greu.
Doresc sa va consult cu privire la 3 aspecte:
- doresc sa ii solicit cartea tehnica a imobilului. Cum sa fac aceasta (exista vreo parghie legale?), intrucat sigur va avea o reactie nepotrivita si e posibil sa doreasca rezilierea antecontractului, chiar daca va pierde 1000 EURO, dar in acest timp acesta s-a folist de suma mea data ca avans, luata prin credit de nevoi personale
- tin foarte mult sa imi dea macar 200 mp conform antecontract. Masurand am constatat ca sunt aprox 170 mp. Cum pot face acest lucru?
- vreau ca in contractul de vc sa fie mentionate aspecte referitoare la garantia lucrarilor, inclusiv pentru produsele sanitare, geamuri, centrala instalate. Cum pot face acest lucru fara a risca sa fie reziliat antecontractul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocatura Amza , Avocat 20:30, 26 Mai 2017
Mi se pare că prea vă purtați cu mănuși cu dezvolatorul. Doar nu credeți că un antecontract se semnează așa, de dragul de a fi semnat, și apoi „ne putem răzgândi oricând”.

Ați negociat și semnat pentru 200 de metri pătrați, atunci să vă dea 200. Nu semnați contractul în alte condiții. În caz că nu dorește, trimiteți-i notificări, somați-l să încheie contractul în condițiile date, solicitați procedura certificării în condițiile art. 148 art. 1 litera d din Legea 36/1995 și apoi mergeți la instanță.

Cu privire la garanție, vânzătorul oricum are garanția pentru vicii (și evicțiune). Dacă doriți să extindeți obligațiile sale, puteți încerca acest lucru pe cale convențională, dar teama de „reziliere a antecontractului” mi se pare nejustificată. Chiar exagerată, aș spune.

Ați prevăzut cumva în antecontract această posibilitate? Chiar și așa, intervine art. 1545 din Codul civil și ar trebui să primiți înapoi dublul avansului, ceea ce probabil n-o să-i convină dezvoltatorului. Vă dați seama ce ar însemna să piardă câte 1000 de euro la fiecare client?...

De altfel, această clauză penală ar fi trebuit să existe oricum în antecontract. Chiar aș fi curios ce s-a stipulat pentru situația în care vânzarea nu s-ar mai încheia din vina uneia dintre părți.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
In antecontract sunt precizate clar sumele pe care le pierd partile in caz de reziliere unilaterala - suma este de 1000 EURO.
Din punctul meu de vedere suma de 1000 EURO nu este mare pentru acesta, mai ales avand in vedere ca aceasta a constituit suma disponibila pentru alte investitii timp de 2 luni de zile.
Ideea este ca, chiar daca la inceput am fost tentat sa renunt, acum nu mai sunt intrucat, preturile imobilelor au crescut foarte mult, ceea ce ar insemna un efort financiar mare pentru mine si pe care nu mi-l permit.
Care ar fi sugestia dvs sa intru in posesia cartii tehnice a imobilului? (aceasta solicitare catre un constructor de mici dimensiuni, care nu cred ca are echipa de proiectanti angajati ci doar doar colaboratori, ca si alte solicitari insa au starnit reactii adverse si risc de refuz). Motivul principal este ca vreau sa stiu ce material s-a folosit, care este schema instalatiilor, etc.
Referitor la ceea ce ati spus dvs: "Dacă doriți să extindeți obligațiile sale, puteți încerca acest lucru pe cale convențională" - aceasta inseamna ca pot fi clauze in contract de vanzare cumparare?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
bogdanmr, utilizator
Duplexul face parte dintr-un condominiu (bloc) sau dintr-o vila?
Dezvoltatorii sunt"investitori" si beneficiari, cei care finanteaza constructia din fonduri proprii, imprumutate sau de la clienti, in multe cazuri sunt si constructori.
Constructorul are obligatia sa predea cartea tehnica primariei si investitorului, cartea tehnica este intocmita pentru intreaga constructie si nu pe apartamente, din acest motiv nu se preda fiecarui proprietar in parte.
Un dezvoltator care refuza a va arate cartea tehnica este posibil sa fi construit "dupa ureche". Fara un proiect cu structura de rezistenta calculata, cu instalatii ne-dimensionate si din pacate folosind materiale cat mai ieftine si fara respectarea unor minime cerinte tehnice de construire.
Marea majoritate a caselor de mici dimensiuni se construiesc asa din pacate, in Romania.
Pentru mici dimensiuni (sa spunem 50-80 m pe nivel, parter si etaj) si cu ceva bun simt al muncitorilor cred ca merge. Pentru structuri mai mari, eu cred ca nu se poate asa.
Cartea tehnica a constructiei este un document obligatoriu de avut, indiferent daca este casa sau bloc. Iar garantiile la fel.
Nu le dau cei care stiu ca au construit in bataie de joc.
Iar daca de pe acum comunicarea merge greu, cum credeti ca vor evolua dupa ce le dati toti banii ?!

Mai departe cum vreti, aveti rabdare sa va luati o casa corect construita sau un sac de cartofi? Pe care platiti bani seriosi...
Se construieste mult, veti gasi casa visurilor cu putina rabdare.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Continutul unui ctr. de achizitionare a unei case noi construite iulyana71 iulyana71 Buna seara, De curand am semnat un antecontract cu o persoana fizica pentru achizitionarea unei case, construita in anul 2010. Este un duplex pentru 2 ... (vezi toată discuția)
Dubii in privinta corectitudinii actelor Lulica Lulica Buna ziua Cazul este urmatorul: In luna August 2008 doi frati semneaza fiecare cate un antecontract de vanzare-cumparare pentru teren si imobil construit ... (vezi toată discuția)
Rog persoanele în domeniu, sau cu experiență, să-mi spună ce șanse am ca, pe baza unui antecontract la un apartament într-un bloc nou, să reclam dezvoltatorul pentru niște stricăciuni Cristyna11 Cristyna11 Buna seara! Rog persoanele in domeniu sau cu experienta sa mi spuna ce sanse am pe baza unui antecontract la un apart intr un bloc nou sa reclam dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)