Buna ziua, lucrez la o SC care oferă bonuri valorice preferential ( eu nu beneficiez având si o vechime de 4 ani in cadrul SC , aceste bv.au devenit moneda de negociere al salariului ) , mai nou SC oferă si o masa pe zi dar tot preferential ( se pare ca nici acum nu ma incadrez la acest beneficiu , mai sunt si alti colegi) ținând cont se faptul ca toti venim la oara 09. si plecam la ora 18.( poate chiar si mai târziu ) . Se poate incadra aceasta practica la discriminare,hartuire, umilinta,bătaie de joc fata de unii angajati care primesc si bonuri si masa asigurata zilnic. - Restul nici bonuri nici masa.
Va mulțumesc anticipat !
O zi frumoasă !
Unu. Discriminarea este o practica prin care se aplica un tratament diferentiat in functie de un criteriu subiectiv care nu are nimic de-a face cu activitatea sau cu competentele celui discriminat. De exemplu: sunteti rom/evreu/maghiar/simpatizant-al-lui-Soros sau chel si pe acet criteriu nu vi se ofera bonuri de masa si masa gratuita. Doi. Depinde ce este trecut in contractul individual de munca. Daca nu e trecuta nici masa nici bonurile ... iar seful d-voastra considera ca nu trebuie sa va recompenseze desi d-voastra sunteti convins de contrarul acestei afirmatii solutia este sa aveti o discutie iar daca nu se rezolva sa va cautati alt loc de munca. Marja de apreciere a angajatorului privitor la calitatile si recompensele acordate angajatilor trebuie sa fie cat mai larga deoarece responsabilitatea functionarii firmei e a lui, el da banii si e dreptul lui sa aprecieze cui si cat ii da.
În completare, bonurile de masă se acordă așa cum stabilește angajatorul. Valoarea acestora, cine le primește și pe ce criterii trebuie reglementat în interiorul societății.
Nu se pune problema de discriminare, așa cum a menționat și colegul meu mai sus.
Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Prin urmare, verificati daca in ccm aplicabil sau in reg.intern exista aceste criterii ori exista vreo decizie emisa de angajator in acest sens.
Daca nu exista nicio astfel de prevedere , va puteti adresa CNCD - Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Danut-a
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va mulțumesc pt.răspuns. Am schimbat angajatorul doar pt.cele doua probleme prezentate. Din pct.meu de vedere este rusinos sa faci diferente intre angajati , angajati care muncesc pt. aceeași societate - dar se pare ca am ajuns doar slugi cu capul plecat.