avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dosar somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dosar somaj

Buna seara. Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: mi-am depus dosarul de somaj acum 2 saptamani. Eu aveam un contract de mandat in brokeraj de asigurari pe care l-am suspendat (nu reziliat) inainte sa depun actele. Acum ei imi spun ca nu e buna adeverinta de suspendare, ca trebuie una de reziliere, desi am completat si o declaratie pe proprie raspundere ca nu voi avea venituri mai mari de 500 de lei. Este legal ce imi cer? Cum ramane cu art. 34 din legea 76/2002, am sau nu dreptul sa am venituri din alte activitati autorizate prin lege? Asigurarile nu se incadraza la aceasta categorie de activitati? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 26 Mai 2017
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002
art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:

a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 227/2015privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil; c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare şi venituri din alte surse, definite conform Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
d) persoanele care realizează venituri reprezentând indemnizaţie de neconcurenţă care se acordă pe perioada de neconcurenţă, de către angajator, ulterior încetării contractului individual de muncă, conform art. 21 şi 22 din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e) persoanele care realizează venituri reprezentând participarea la profit, care se acordă de către angajator salariaţilor, administratorilor sau managerilor, ulterior încetării contractului individual de muncă, respectiv contractului de mandat sau contractului de management, conform prevederilor legale;
f) persoanele care realizează venituri din indemnizaţia primită conform prevederilor legale, cu ocazia organizării alegerilor locale, alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor sau alegerilor prezidenţiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj si venituri din dobanzi bancare utilizator_123 utilizator_123 Buna ziua! Se poate pierde indemnizatia de somaj daca ai venituri din dobanzi de la contul de economii sau depozite bancare( economiile provin din ... (vezi toată discuția)
Cumul alte venituri cu somajul gungureanu gungureanu Am prestat o activitate liberala pe baza unui cif in perioada in care eram angajat, din care am venituri de 5000 ron in anul trecut,iar din iulie sunt in somaj ... (vezi toată discuția)