avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ridicare maºinã pe raza municipiului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ridicare maºinã pe raza municipiului

Unei persoane i s-a ridicat maşina considerată parcată neregulamentar de către un S.R.L. care a emis factură de prestări servicii respectiv taxă ridicare auto în valoare de 300 de RON.Nu i s-a făcut mici procev verbal de către Poliţia Rutierî.După ultimile discuţii din forum se pare că acest lucru nu este legal.Unde se poate adresa pentru recuperarea sumei,ce acţiune trebuie făcută în instanţă,dacă este scutit de taxe de judecată,etc.
Cel mai recent răspuns: catacris , utilizator 23:17, 27 Septembrie 2009
in opinia mea, fiind vorba de o plata nedatorata si implicit a unei imbogatiri fara justa cauza a societatii respective (cu atat mai mult cu cat nu s-a intocmit nici un p-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei) se poate merge pe o actiune intemeiata pe dispozitiile art.992 si urmatoarele C. Civil, raportat la art.1092 Cod civil.

sau

o actiune intemeiata pe raspunderea civila delictuala a societatii respective care urmeaza sa fie chemata in judecata in temeiul art 998-999 C civil, desi inclin spre prima varianta.

referitor la taxa judiciara de timbru aceasta va fi stabilita in fuctie de suma ce s-a platit ptr serviciile prestate de firma, si urmeaza a fi recuperata.

instanta competenta este cea de contencios civil.

este parerea mea inca neaplicata in practica si poate altcineva va poate da un raspuns mai bun ca al meu :)

Toate cele bune !!!
Secţia de contencios civil este la Tribunal sau la Judecătorie iar actele (factura şi procesul verbal de predare a autoturismului) se depun în copii legalizate sau simple copii?
manolescuflorin a scris:

Secţia de contencios civil este la Tribunal sau la Judecătorie iar actele (factura şi procesul verbal de predare a autoturismului) se depun în copii legalizate sau simple copii?



Codul de procedura civila:

CARTEA I
Competenta instantelor judecatoresti

TITLUL I
Competenta dupa materie

Art. 1. - Judecatoriile judeca:
1. in prima instanta, toate procesele si cererile in afara de cele date de lege in competenta altor instante;
2. plangerile impotriva hotararilor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate, in cazurile prevazute de lege;
3. in orice alte materii date prin lege in competenta lor.
Art. 2. - Tribunalul judeca:
1. in prima instanta:
(...)
b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei (500.000 RON), cu exceptia cererilor de imparteala judiciara, a cererilor in materia succesorala, a cererilor neevaluabile in bani si a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dupa caz, posesorii, formulate de tertii vatamati in drepturile lor prin aplicarea legilor in materia fondului funciar; (...)


mai multe instructiuni am sa va trimit pana la sfarsitul zilei, pe adresa dvs de e-mail pe care am vazut-o la profilul de consultant avocatnet...Numai bine va doresc!!!
Avand in vedere suma se depun la judecatorie. Actele se depun in copii certificate. (Asta inseamna copii simple pe care scrieti conform cu originalul, numele dumneavoastra si semnatura)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept procesual civil - competenta materiala si cale de atac dco dco actiune comerciala care are ca obiect plata unei sume de 90.000 . Ca si capat accesoriu s-a solicitat plata unor penalitati in cuantum de 1 % pentru fiecare zi ... (vezi toată discuția)
Proces cu opsnaj; care este instanta competenta? Emil Marian Emil Marian Cine are competenta teritoriala si materiala sa judece procesele cu OPSNAJ? Initial era instanta de la domiciliul reclamantului? Acum s-a revenit la regula de ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre tribunal si judecatorie dpm73 dpm73 Buna ziua!As vrea sa stiu si eu, pentru cultura mea generala ,care este diferenta dintre TRIBUNAL si JUDECATORIE (vezi toată discuția)