avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Drept comercial
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Drept comercial

Buna ziua, am si eu cateva intrebari in legatura cu mecanismul cambiei, din cate am inteles aceasta presupune anumite raporturi preexistente intre tragator si tras, mai exact tragatorul trebuie sa aiba un drept de creanta asupra trasului? pentru a putea ulterior sa ii ceara sa accepte cambia? mai exact ceva asemanator ca in cazuul compensatiei? o obligatie contra aultei obligatii?

O alta intrebare este legata de gir,ce presupune acest mecanism? si cand poate fi aplicat din cate inteleg eu tragatorul este primul girant iar beneficiarul este primul giratar?iar apoi la randul sau beneficiarul daca va dori sa transfere cambia mai departe va deveni girant fata de ulteriorul benefiar, respectiv viitorul giratar?

O alta intrebare este legata de acceptarea cambiei de catre tras, inteleg ca acesta nu este obligat sa accepte? Adica la scandenta beneficiarul se indreapta impotriva trasului iar daca acesta nu accepta ( ceea ce inseamna ca acceptarea se face doar la scadenta cambiei?) se poate indrepta impotriva girantilor anteriori iar obligatia finala ii revine tragatorului daca niciunul dintre acestia nu vor plati?

Iar in legatura cu avalul cum poate obligatia asumata prin acesta sa ramana valabila atat timp cat obligatia pe care a garantat-o ar fi nula (potrivit art 35)? nu ar insemna ca in acest caz avalul ar ramane lipsit de obiect?

La articolul 45 din legea cambiei alineatul 2spune ca daca debitorul este in intarziere cu plata, posesorul poate cere ca suma sa fie platita in moneda tarii.. ceea ce nu inteleg eu este termenul de posesor si debitor, adica posesorul cambiei se refera la beneficiar, respectiv la cel care ulterior beneficiarul i-a inmanat cambia prin gir? sau la tragator? iar debitor se refera la tras?( dar in cazul in care trasul nu accepta cambia atunci debitor va fi giratarul anterior, putat sa fie chiar tragatorul?)

Multumesc

Alte discuții în legătură

Avalizarea unui cec CARIERA CARIERA care este diferenta intre un cec avalizat si un cec girat multumesc (vezi toată discuția)
In cat timp se poate cere anularea unui gir asupra unui bilet la ordin? glo glo in cat timp se poate cere anularea unui gir asupra unui bilet la ordin? in cat timp se prescrie dreptul la actiune. (vezi toată discuția)
Opozitie la executare bo Irina S. Irina S. Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate? (vezi toată discuția)