Avalul este o garantie personala prin care o persoana denumita avalist , adica acela care da avalul , garanteaza obligatia asumata de una dintre persoanele obligate prin cec , direct sau pe cale de regres , persoana denumita avalizat , pentru toata suma mentionata pe cec sau pe o parte din ea . Validitatea avalului presupune ca suport existenta macar formala a obligatiei , al carui accesoriu este . O persoana obligata prin cec poate beneficia de mai multe avaluri .
Girul este un act prin care posesorul cecului numit girant transfera altei persoane numita giratar , printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe instrument odata cu predarea acestuia , toate drepturile decurgând din cecul astfel redactat si completat. Girul poate fi in plin sau in alb .
1. Girul in plin presupune declaratia girantului semnata si datata de el cuprinzând ordinul adresat trasului de a plati unei anumite persoane indicate de girant . Girul in plin trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente : semnatura girantului , numele giratarului , data girarii .
2. Girul in alb produce aceleasi efecte ca si girul in plin . Este format numai din semnatura girantului înscrisa pe spatele cecului sau pe adaosul acestuia . Acesta permite posesorului cecului sa-l transmita fara a lua asupra sa nici o raspundere , deoarece numele sau nu figureaza pe cec .
Drept comercial
MihaelaVU
Buna ziua, am si eu cateva intrebari in legatura cu mecanismul cambiei, din cate am inteles aceasta presupune anumite raporturi preexistente intre tragator si ... (vezi toată discuția)