avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu creștere copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu creștere copil pentru tata

Buna ziua.am o întrebare.:este obligatoriu ca tatăl sa intre in indemnizație creștere capul pana la 2 ani,in ultima luna? Cum trebuie sa procedez,si ce condiții trebuiesc îndeplinite.eu luctrez de la 04 august 2016,iar copilul face 2 ani pe 19 sept 2017.precizez ca sotia este in i.c.c. pana la 2 ani.va mulțumesc .Raspundeti-mi va rog.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:46, 4 Iunie 2017
Tatal copilului nu este obligat sa solicite asa ceva .Insa :
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.

2. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.

In speta, dvs va incadrati la pct.2. (data de nastere a copilului fiind 19.09.2015, iar dvs lucrati din 04.08.2016.)
Unde ma pot adresa sa stiu sigur daca pot intra sau nu in ccc si ce condiții nu îndeplinesc? Am doar 1 an nu.așa cum prevede legea.aștept răspunsul dvs
OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....

[ link extern ]

Prin urmare, dvs aveti 1 an dupa nasterea copilului si nu anterior datei nasterii copilului asa cum se mentioneaza in textul de lege.

De asemenea, aveti posibilitatea sa va adresati pentru mai multe detalii la AJPIS - Agenţia Judeţeneană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială in raza careia domiciliati.
Mai precis pentru a beneficia de o luna (luna 24)a copilului in ce perioada trebuie sa an 12 luni lucrate? Multumesc
In ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma intorc la serviciu vilceanuroxana vilceanuroxana Buna ziua Am si eu o intrebare sunt in concediu de crestere copil acesta sa nascut pe 4 aprilie 2015 iar acum sunt gravida si trebuie sa nasc pe 7 iunie 2017 ... (vezi toată discuția)
Carmina Carminaa Carminaa Buna ziua...am si eu o întrebare daca se poate.Am nascut pe data de 28 decembrie 2016,anul acesta copilul face 2 ani,eu cand trebuie sa merg la servici?pe 28 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Care ar fi data reintoarcerii la munca, copilul implinind 2 ani pe 9 oct 2018 ,excluzand stimulentul de insertie, multumesc (vezi toată discuția)