avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate contor electric \"inteligent\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate contor electric "inteligent"

Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ?

Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo metoda de a le refuza ?

Directiva vine direct de la UE si din ce am inteles se va aplica si la noi in tara.

Care este cadrul legal la noi acum cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:53, 18 Ianuarie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se respecta prevederile Legii energiei electrice nr. 123/ 2012 şi ale Ordinului ANRE 145/ 2014 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.
Gasiti informatii aici: [ link extern ]

Furnizorul de energie electrica este proprietarul contorului, astfel incat, acesta are un program propriu de schimbare/inlocuire a acestora. In acest contest, este la latitudinea furnizorului ce tip de contor sa va puna.
Acum, din cate am auzit, acesti contori au niste abateri (in plus, desigur) de neimaginat, adica intre 20% si ajung si la 50%+, cine sa-i mai controleze si pe acestia? Probabil doar vre-un tipicar de om sa-si faca propria verificare si in caz de neincadrare sa reclame la furnizor. Dar cati dintre noi se pricepe sa faca aceasta verificare, asa ca vrei-nu vrei, bea Grigore aghiasma...
Adevarul este ca sunt prea multi cei care au posibilitatea sa aduca in comert acesti contori inteligeni si sa bage in fundul directivelor UE...
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contoarele de energie sunt verificate metrologic si se emit buletine de verificare de catre firme autorizate de ANRE si Institutul national de metrologie.
Nu se monteaza contoare neverificate metrologic.
Verificarile metrologice se efectueaza de catre firme autorizate de ANRE.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le gigipopa, daca ei sunt proprietarii contoarelor atunci de ce trebuie sa le platesca consumatorii ?

Verificate metrologica este in regula atat timp cat nu se fac alte ajustari/reglaje, ceea ce in cazul unui contor clasic necesita interventie directa.

In cazul celor 'inteligente', modificarile pot fi facute de la distanta, cu cateva click-uri, fara sa isi dea seama nimeni.
Contoarele inteligente se monteaza de firma de distributie si nu sunt platite de consumator. Acestea le inlocuiesc pe cele montate anterior care erau tot proprietatea furnizorului de energie electrica.
Un echipament tehnic dupa verificarea metrologica se sigileaza si nu se mai poate interveni la acesta decat cu ruperea sigiliului.
Nu sunt informatii certe despre click-urile de care amintiti, doar speculatii. Daca ar fi real ceea ce sustineti, echipamentele resective nu ar putea fi autorizate de catre ANRE pentru montare. Aceste "modificari" pot fi considerate caz penal daca se confirma ceea ce sustineti.

Alte discuții în legătură

Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in decembrie 2022 s-a schimbat contorul electric fiind ... serban sorin serban sorin Buna ziua.[n decembrie 202, s-a schimbat contorul electric fiind depistat defect de catre operatorul,, citire contor\"\"(indexul , nu se putea citi).Dupa trei ... (vezi toată discuția)
Enel si facturile de regularizare savuM savuM buna ziua Vin cu o alta problema pe care o avem cu toti ENEL.In luna februarie am primit o factura de regulalizare in valuare de 2600 ron{ap 3 ... (vezi toată discuția)