avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zgomot aparat AC montat pe peretele altui proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zgomot aparat AC montat pe peretele altui proprietar

Am achizitionat asta toamna un apartament intr-un bloc relativ nou.
Acum, odata cu venirea verii acesteia, am inceput sa avem enorme probleme cu zgomotul provocat de unitatea exterioara a unui aparat de aer conditionat al apartamentului vecin, unitate care este montata direct pe peretele exterior al dormitorului nostru. Montajul este facut fara a fi fost folosite prinderi antivibratii (de cauciuc), ca sa nu mai zic ca a fost taiat si polistirenul termoizolatiei si pus direct pe beton, provocand nu numai vibratiile sonore de care ziceam ci, mai mult, o punte termica (abia acum am inteles noi poate si de ce asta iarna aveam asa o mare diferenta de temperatura ambientala in camera respectiva (cu 2 grade mai putin decat in restul)... In sfarsit...zgomotul este de asemenea fel incat, desi nu deosebit de mare, e ca un zumzet, nu numai ca nu putem dormi acolo ci pur si simplu ne distruge psihic! E ca si cum am avea un tractor care merge langa perete.
Apartamentul respectiv (al vecinului) e inchiriat. Am vorbit cu proprietarul la telefon, inca de la primul contact mi-am dat seama ca e o persoana cu care nu mi-as fi dorit vreodata sa am de-a face... mi-a zis ca va veni el sa vada ce si cum. A venit, l-am dus in dormitorul nostru si se facea ca nu aude...sau mai bine zis ca cica parca aude el ceva-ceva dar ca oricum nu e o chestiune pentru care sa-l fi "deranjat". Mi-a zis ca nu-l intereseaza pe el, ca e problema doar a mea, ca daca vreau sa-l mute sa suport eu toate costurile, etc. Pentru cateva momente, vazand cu ce soi de om am de-a face, mai-mai ca ma gandeam sa accept insa, vazand in continuare cum vorbeste, cu cat tupeu nesimtit si "marlanie" se comporta, etc, n-am mai putut sa suport iar principiile mele mi-au "dictat" ca nu trebuie sa mai stau de vorba cu asemenea om, sa-i spun doar ca el e cel care imi provoaca mie probleme, deci tot el trebuie sa faca in asa fel incat acestea sa nu mai existe, altfel vom merge pe singura cale ce ne mai ramane, cea legala. A inceput sa vorbeasca si mai urat, mi-a zis ca oricum nu am ce cauta la usa sa (mai bine zis a chiriasului), sa fac ce ma duce capul.
Am contactat un avocat. Mi-a zis, printre altele, ca deocamdata nu putem introduce actiunea, peretele exterior al blocului (fie si ca e cel al dormitorului meu) este considerat proprietate comuna, asa ca, prima data trebuie sa se faca un proces verbal din partea presedintelui asociatiei si administrator, care sa sustina in primul rand cele doua elemente pe care le invoc eu: poluarea fonica si deteriorarea prin montajul A/C-ului a termosistemului. Problema e acum ca chiriasul (un student strain care,apropo, mai mult ca sigur e si fara contract caci pare si ca a fost instruit bine de proprietar caci zice acum si fara sa-l fi intrebat cineva ca el nu e chirias ci doar fiul unui prieten al proprietarului) nu a vrut sa dea drumul la A/C atunci cand presedintele asciatiei si administratorul au venit ca sa constate, zicand ca orice se doreste sa se faca doar in prezenta proprietarului, proprietar care nu vrea sa vina acolo sau nu mai raspunde la telefon. Si nici pe cei doi (administrator si presedinte) nu-i pot gasi sa-i am la dispozitie oridecateori aud eu a/c-ul aluia, cu precadere seara mai ales.
Ce as putea sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
amotida, utilizator
Cel mai recent răspuns: contsters111 , utilizator 18:28, 15 Octombrie 2019
Notificati in scris cu nr de inregistrare presedintele asociatiei de proprietari in baza art. 10 din Legea 230/2007, prezentati situatia si solicitati sa va prezinte acceptul scris al asociatiei acordat proprietarului respectiv pentru montarea unitatii exteriaore a AC pe peretele respectiv.

Avocatul are dreptate in privinta partilor comune dar acestea nu pot fi modificate de catre un proprietar fara acordul asociatiei de proprietari, vezi art. 11 din Legea 230/2007 mai jos.

Asa ca poate introduce actiunea in instanta si sa solicite asociatiei prezentarea acordului scris pentru montarea unitatii de AC pe peretele dvs..

Temeiul legal al introducerii actiunii in instanta este art. 18 din L230/2007, poate o citeste si avocatul respectiv mai cu atentie!;)

De asemenea puneti in vedere presedintelui sa solicite proprietarului sa indeparteze in termen de maximum 5 zile unitatea exterioara si sa o monteze pe peretele propriu, il informati ca veti actiona in instanta in nume propriu pe cei din comitetul executiv in frunte cu presedintele pentru nerespectarea prevederilor legii 230/2007 si prejudiciile pe care vi le-au cauzat.

Sesizati compartimentul relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei cu privire la nerespectarea legii 230/2007 de catre comitetul executiv si modificarea aspectului partilor comune fara aprobare din partea comitetului executiv (in mod sigur nu are aprobare de la CEx, de altfel nu cred ca exista vreun proprietar care sa detina o astfel de aprobare din partea asociatiei de proprietari dar in majoritatea cazurilor toti au montate unitatile de AC pe peretii proprii si nu pe cei ai vecinilor.

Cititi drepturile proprietarilor din Legea 230/2007 si normele de aplicare HG 1588/2007 si dovediti presedintelui ca dreptatea este de partea dvs..
Cunoscand legea va puteti impune si veti reusi sa convingeti comitetul ex. sa il oblige pe proprietarul respectiv sa isi mute AC.

Legea 230/2007
[ link extern ]
HG 1588/2007
[ link extern ]

Mai jos veti regasi articolele care va vor fi de ajutor in sustinerea cauzei.

Art10 -Legea 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Art 11
(2) Proprietarulnu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Art 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Art 30
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;

Art 31
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

Art 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Art 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale;

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) , c) si g) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
c) faptele prevazute la lit. e) si f) , cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) -e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin. (1) lit. f) functionarilor publici sau personalului angajat al autoritatilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societatilor furnizoare de servicii de utilitati publice.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

Am cam exagerat cu bolduirile!:)
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
cyan, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Va rog, din cauza ca tocmai vorbisem in seara asta cu cineva care mi-a zis ca e posibil, dat fiind ca e un balcon mai altfel decat in general, care se intinde inclusiv o bucata inafara delimitarii spatiului interior al apartamentului, ca poate e vorba acolo si de perete comun intre noi si ca poate avea dreptul sa-l puna chiar si acolo si ca e foarte posibil ca, daca se ajunge la instanta, cel mult sa-l oblige sa refaca termoizolatia taiata... nu si neaparat mutarea aparatului, priviti pe linkurile atasate pentru foto.
[ link extern ]
[ link extern ]
Acum cu foto chiar arata aiurea situatia !!
Ideea este ca unitatea este montata pe fatada care este parte comuna si pana sa ajungeti in instanta poate reusiti sa convingeti presedintele asociatiei ca asociatia nu a si-a dat acordul ptr montarea AC pe partea comuna si sa il forteze pe proprietar sa il remonteze pe peretele individual,,spatiu existand suficient in dreptul iesirii conductei.
Insistati in fata presedintelui ca il veti face raspunzator pentru prejudiciul care va este cauzat, spatiul respectiv chiar daca pare a fi individual fiind in interiorul balconului individual, peretele se afla in cuprinsul partilor comune.


amotida a scris:



prima data trebuie sa se faca un proces verbal din partea presedintelui asociatiei si administrator, care sa sustina in primul rand cele doua elemente pe care le invoc eu: poluarea fonica si deteriorarea prin montajul A/C-ului a termosistemului.


Nici presedintele de asociatie si nici administratorul de imobil nu sunt autorizati , nu detin baza tehnica necesara si nu sunt competenti sa aprecieze daca este respectat pragul fonic,daca exista sau nu poluare fonica

a fost taiat si polistirenul termoizolatiei si pus direct pe beton,

Aveti certitudinea cronologiei faptelor ?
Ce a fost instalat mai intai unitatea exterioara de aer conditionat si ulterior executat modernizarea energetica a condominiului?
Daca unitatea exterioara exista la momentul executarii modernizarii energetice,din comoditate pentru a nu mai pierde timp cu dezafectarea vechii instalatii,pentru a asigura o fixare direct pe suprafata de beton,majoritatea executantilor ocolesc sistemele de prindere/suportii unitatilor exterioare
A muta intreaga unitate exterioara cu 10-15 cm cat are materialul izolant ,in multe cazuri nu este posibila datorita imposibilitatii interventiei la pachetul de fire care vine de la unitatea de comanda interioara
Nu are importanta cine a fost primul, oul sau gaina, AC sau reabilitarea.

Blocul fiind "relativ nou" asa cum a spus @amotida, se intelege ca izolatia a fost executata odata cu constructia blocului iar unitatea de AC a fost montata ulterior.
Lucrarile de izolatie se efectueaza la blocuri construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 iar blocul in cauza, dupa arhitectura, in mod sigur a fost construit cel putin dupa anul 2010 sau chiar mai recent.

Ideea este ca unitatea de AC este montata pe peretele altui proprietar chiar daca fatada este considerata parte comuna.

Actiunea in instanta poate fi intemeiata pe art. 11, 14 si 18 din legea 230/2007.

Art 11
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Art 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Izolarea exterioara a apartamentului aaa123 aaa123 pentru izolarea exterioara a unui apartament am nevoie de vreo autorizatie anume? (vezi toată discuția)
Reabilitare termica danpin69 danpin69 Salut, Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)
Peretii exteriori ai blocului mirceaivan mirceaivan As vrea sa-mi raspundeti la o intrebare: Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje si as vrea sa stiu daca trebuie acceptul vecinilor pentru placare cu polistiren pe ... (vezi toată discuția)