avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz in serviciu

Va rog, art.246, 247, 248 - toate privind abuzul in serviciu - se supun Deciziei CCR nr. 405 din 15.06.2016, publicată în Monitor la 8 iulie 2016.
Pentru o condamnare primita in 2012 " pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altu un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prev. de art. 13indice2 din L 78/2000 rap la ART 248 Cp. cu aplic. art.41alin.2 Cp." - se poate cere revizuire, deoarece abuzul in servici este neconstitutional.
Condanmarea a avut la baza un prejudiciu de 231 lei in solitar fara a incalca nici o lege - ci tulburare insemnata a unitatii, de aceea va intreb deoarece nu avem inca un prag introdus de legiuitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2017
androneemil, utilizator
se poate cere revizuire, deoarece abuzul in servici este neconstitutional.

Abuzul in servici nu a fost declarat neconstitutional, CCR a interpretat în sensul prevăzut de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului o sintagmă neclară folosită în articolul de lege.
Ca regula, aplicarea pentru viitor a deciziilor Curţii vizează, în mod primordial, situaţiile juridice
pendinte, deci cele care nu au devenit facta praeterita ca urmare a necontestării lor.
De altfel, daca cititi cazurile de revizuire, o sa intelegeti ca nu se poate.
ART. 453
Cazurile de revizuire
(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;
c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;
#M35
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală care, după ce hotărârea a devenit definitivă, a fost declarată neconstituţională ca urmare a admiterii unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate în acea cauză, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
#B
(2) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti penale definitive, exclusiv cu privire la latura civilă, poate fi cerută numai în faţa instanţei civile, potrivit Codului de procedură civilă.
#M2
(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi f) pot fi invocate ca motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.
(4) Cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) constituie motiv de revizuire dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de încetare a procesului penal, iar cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b) - d) şi f) constituie motive de revizuire dacă au dus la pronunţarea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.
#B
(5) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire dosar penal bianca11 bianca11 Buna ziua as dori sa stiu ce se poate intampla la revizuirea unui dosar penal,cerea de revizuire este facuta de unul dintre inculpati va multumesc (vezi toată discuția)
Revizuire mimiela mimiela Buna ziua , Am doua sentinte , una de la tribunal si una de la curtea de apel . Dar dupa un an faptuitorul care este incarcerat cere revizuirea . Ce se poate ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare si revizuirea puncuskaa puncuskaa in ce cazuri sunt admise contestatia in anulare si revizuirea? (penal) (vezi toată discuția)