avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Degete taiate circular
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Degete taiate circular

Buna ziua.Tatal meu si-a taiat ieri 4 la circular.Tocmai ce a intrat in operatie cu pisibilitatea sa piarda minim unul dintre ele.Intrebarea mea este urmatoarea:care sunt obligatiunile angajatorului in cazul in care pierde minim un deget?Ma gandesc ca se considera stare de invaliditate.Claar ca nu o sa mai poata lucra ca un om sanatos.Cel putin nu o sa il mai lasam noi.Poate beneficia de vreo indemnizatie din partea firmei?Multumes frumos!
Cel mai recent răspuns: adicutz , utilizator 21:13, 12 Iunie 2017
Angajatorul trebuie sa comunice la ITM evenimentul produs cu respectarea prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 27(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Angajatorul numeste prin decizie interna o comisie pentru cercetarea evenimentului produs. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile de la art.5 lit.g) se declara accident de munca si firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Victimele AM beneficiaza de drepturi conform prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie a lucratorilor pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, victimele AM pot beneficia de ajutoare materiale si/ sau ajutoare banesti.
Firmele pot incheia asigurari nominale sau pentru un numar de ... lucratori pentru AM cu firme de asigurari. Asigurarea trebuie sa ajunga la victimele AM.
Medicul stabileste gradul de invaliditate (daca este vorba de asa ceva). In dosarul de cercetare a evenimentului produs se vor anexa si documente medicale.
Daca este vorba de invaliditate, evenimentul se recerceteaza de catre ITM si dosarul de cercetare se avizeaza de catre Inspectia muncii.
Multumesc frumos pentru timpul acordat.Din pacate a pierdut degetul mic.Ramane de cazut cum v-a evolua starea celorlalte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Cameliabo Cameliabo in cazul unui accident de munca nedeclarat de societate in care angajatul a ramas cu o infirmitate , pierderea unui deget ce se mai poate face ? concediu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)