Buna ziua!
In ceea ce priveste contractul de comodat pentru sediul ong-ului, cum poate fi el incheiat intre comodant si ONG, daca ONG-ul nu are personalitate juridica? Se face pe numele celui desemnat sa obtina personalitatea juridica?
Multumesc.
Acest gen de contract este perfect valabil incheiat intre parti, sub semnatura privata si nu trebuie inregistrat la notar sau la avocat.
Pentru a justifica cheltuielile efectuate in sustinerea activitatii PFA sotului Dvs., trebuie sa existe intocmit si semnat de partile contractante.
Interesul dumneavoastra este sa faceti cat mai putine cheltuieli, nu sa le mariti nejustificat.
Spre deosebire de vechea reglementare, Noul Cod Civil, consacra in mod expres principiul consensualismului prin dispozitiile art. 1178 referitoare la libertatea formei :
,, Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila. ''si ale art. 1240 privitoare la formele de exprimare a consimtamantului.
- Conform art. 1240 NCC:
,,(1) Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris.
(2) Vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare. ''
Ca atare manifestarea de vointa a partilor produce efecte juridice fara alte formalitati speciale chiar daca ONG -ul inca nu are personalitate juridica.
Contractul de comodat se incheie intre proprietarul imobilului unde asociatia isi va desfasura activitatea si asociatia in curs de constituire reprezentata prin presedinte.
Se poate incheia contractul de comodat de catre oNG-ul in curs de constituire, in virtutea capacitatii juridice anticipate speciale, recunoscuta de lege pentru actele juridice necesare insasi infiintarii, la fel ca in cazul contractului de asistenta juridica cu avocatul care atesta actele constitutive pentru ONG-ul care nu are inca personalitate juridica si in mod normal nu ar putea incheia contracte in nume propriu. Formularea va fi "Asociatia X, in curs de constituire, reprezentata prin....." si se trece unul dintre fondatori, cu datele sale individuale de identificare si contact... Actul poate fi sub semnatura privata, legea neimpunand forma autentificata notarial sau atestata avocatial, desi unele instante pretind - nejustificat legal - sa se ateste avocatial impreuna cu statutul si actul constitutiv.... Daca asociatia dobandeste personalitate juridica, se consolideaza drepturile si obligatiile din acel contract incheiat cat timp nu avea inca personalitate juridica... daca din ceva motive nu mai dobandeste personalitatea juridica, raspund personal fondatorii sau cel care a semnat in numele ei conform prevederilor speciale din Codul Civil pentru asemenea cazuri de persoane juridice in curs de infiintare.
Acte auto
gicapas
am vandut o masina si cumparatorul dupa ce s-a interesat de taxa de mediu doreste sa ii fac contract de comaodat ca nu are bani de taxa. ce ma sfatuiti ,care ... (vezi toată discuția)