avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plangere penala

Care este diferenta dintre o plangere penala si o plangere prealabila?
Si care este termenul pentru a depune o plangere penala? Pentruca am citit in NCPP ca termenul pentru o plangere prealabila este de trei luni dar nu am gasit termenul pentru plangerea penala. Va multumesc!
Daca nu a intervenit prescriptia raspunderii penale, o puteti depune.
N-am inteles nimic din raspunsul dvs. dar oricum va multumesc pentru bunavointa.
Prescriptia raspunderii penale este o cauza ce inlatura raspunderea penala ca urmare a trecerii unei perioade de timp prevazute de lege.
De exemplu sesizezi o fapta de furt simplu dupa 5 ani de zile. Conf. art 154 alin.1 lit. d, a intervenit prescriptia raspunderii penale si dosarul se claseaza.
Furtul simplu este pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă iar pentru a se atrage raspunderea penala a hotului, organul de UP trebuia sesizat in maxim 5 ani de zile.
Acum ati inteles ceva din raspunsul meu sau sunteti tot ca inainte?
ART. 153 c.p.
Prescripţia răspunderii penale
(1) Prescripţia înlătură răspunderea penală.
#M1
(2) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:
a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;
b) infracţiunilor prevăzute la art. 188 şi 189 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.
(3) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie, generală sau specială, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii.

ART. 154
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
#M11
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.

ART. 155*)
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M3
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
#B
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.
#CIN

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia-interpretare rodica1985 rodica1985 Am sa insist un pic pe acest subiect sa vad ce interpretare dau mai marile minti ale acetui forum: sa presupunem ca o persoana a comis o fapta de furt ... (vezi toată discuția)
Înlăturarea răspunderii penale! Dr.Dreams Dr.Dreams Buna ziua! Vă rog o întrebare la următoarea speță: Cat timp trebuie să curgă pt înlăturarea răspunderii penale de la data când am fost depistat de ... (vezi toată discuția)
Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)