avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA DEDUCERE TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

DEDUCERE TVA

buna ziua , am cumparat pe firma un motociclu( schuter) intrebarea mea este pot deduce tva-ul?, pot deduce amortizarea?, multumesc
Cel mai recent răspuns: smart accounting business srl , Contabil 21:24, 4 Octombrie 2009
Cum se interpreteaza art.128, alin. 4)

Art.128
(4) Sunt asimilate livrărilor de bunuri efectuate cu plată următoarele operaţiuni:

a) preluarea de către o persoană impozabilă a bunurilor mobile achiziţionate sau produse de către aceasta pentru a fi utilizate în scopuri care nu au legătură cu activitatea economică desfăşurată, dacă taxa aferentă bunurilor respective sau părţilor lor componente a fost dedusă total sau parţial;

@katica, e adevarat ce spui, dar acest lucru se face ulterior achizitiei, in momentul in care se decide ca obiectul respectiv nu e folosit "în scopuri care nu au legătură cu activitatea economică desfăşurată"; pana atunci TVA este deductibil, nu? Codul Fiscal spune sa colectez TVA la momentul descris, nu sa nu-l deduc la achizitie.
Depinde cum interpreteaza cei de la control ,am avut un caz in care la o solicitare de rambursare TVA mi-au dat josTVA dedus pentru un mijloc fix care nu era inca pus in functiune la momentul respectiv (urma sa se deschida un punct de lucru) si atunci zic eu ca nu are nici un sens sa deduc TVA la achizitie ca pe urma sa sa colectez TVA pentru ca mf nu este utilizat in scopuri care au legatura cu activitatea firmei.

Mai avem si prevederea de la art.149 alin 4 care ne obliga la ajustarea de TVA daca bunul de capital este utilizat in alte scopuri decat in activitatea firmei.

Parerea mea ramane asta: daca cunosc destinatia mf la data achizitiei va trebui sa decid daca deduc sau nu TVA,mai apoi daca la achizitie nu am dedus TVA am posibilitatea sa deduc acest TVA conf.art 147^1

2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere.
Si cum faci? O lasi pe TVA neexigibila pana in momentul cand se ia decizia? Si in jurnalul de cumparari cum apare acea achizitie? Cei de la control cum au explicat ca ti-au "dat jos TVA dedus pentru un mijloc fix care nu era inca pus in functiune la momentul respectiv" (trebuie sa apara in actul de control justificarea deciziei)?
In jurnalul de cumparari apare in coloana TVA nedeductibil, acum avem si in decontul de TVA Rd.23 (taxa efectiv dedusa) si o las pe 4428

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile srl emil99 emil99 Buna ziua SRL COD CAEN: 6312 Doresc sa-mi cumpar un Espressor + Rasnita pentru birou (cost aproximativ 4500 LEI). Poate fi considerata aceasta ... (vezi toată discuția)
Tva dupa 01.05.2009 leila-sema leila-sema Buna ziua, Dupa 01.05.09 nu se mai deduce TVA de la bonurile de combustibil, de la reparatiile autoturismelor, facturile de spalata auto.Se spune ca este ... (vezi toată discuția)
Amortizare utilaje gabi1 gabi1 Buna seara, As dori sa stiu daca exista o modalitate de a casa utilaje uzate moral , dar care nu sunt amortizate integral.Va multumesc,o seara buna. (vezi toată discuția)