avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum as putea combate o clauza abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum as putea combate o clauza abuziva?

Buna ziua,
Lucrez in cadrul unui lant farmaceutic romanesc,fiind angajata in companie mai intai ca student apoi ca farmacist. In contractul individual de munca exista o clauza conform careia salariatul este obligat sa ramana in companie pe o peroada de 24 luni de la data terminarii pregatirii educative. Daca se inainteaza demisia inainte de incheierea perioadei contractuale,se vor percepe daune financiare. Se poate cumva ca aceasta clauza sa fie combatuta? Am primit oferte avantajoase din partea altor companii,dar aceasta clauza ma opreste din progresul meu profesional. Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic sau sa ma indreptati spre cineva care s-a mai lovit de aceasta situatie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 14 Iunie 2017
Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64).

In speta, in c.i.m. sau intr-un act aditional la acesta trebuia sa se mentioneze expres : modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu clauze abuzive Alex1909 Alex1909 As dori sa inchei un contract de munca cu o companie din domeniul IT insa acestia doresc sa imi impuna o perioada de 24 luni in care nu voi putea parasi ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala tirsecristian tirsecristian buna ziua as vrea sa stiu si eu, va rog, daca in contractul individual de munca nu este stipulata nici o clauza de formare profesionala dar este stipulata in ... (vezi toată discuția)
Act adițional marcela392000@yahoo.com marcela392000@yahoo.com Am o problema pe care nu mai ma-mai confruntat, lucrez la o Pensiune și Patronul a zis că îmi face un act adițional în caz că vreau să îmi dau demisia ... (vezi toată discuția)