avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membri fondatori ai unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membri fondatori ai unei asociatii

Doresc sa deschid o asociatie folclorica si doresc sa stiu daca se accepta,din membri fondatori pot sa faca parte persoane din familie(mama,frate,tata)?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:29, 15 Iulie 2017
Da din punct de vedere legal (aveti in vedere sa nu fie probleme cu cazierul fiscal al tuturor membrilor fondatori ), dar sa aveti totusi in vedere ca un sfat, sa nu se ajunga sa fie o asociatie de familie. Ea e bine sa fie deschisa catre cat mai multe persoane caci altfel, va infiintati un srl si sunteti acolo patroni numai membrii familiei.
Eu sunt instructor de dansuri populare si prin virma se impoziteaza orice venit, aici este non profit. Prin asociatie se poat depunde proiecte cu fonduri europene in vederea achizitionarii unui microbuz, de sunet... Necesar pentru desfasurarea programului artistic. Daca ma puteti ajuta cu alte sfaturi si parereri,va multumesc!
Se poate, nu exista limitari legale exprese ca sa exista relatii de afiliere de tip sot/ ruda / afin etc. intre membrii unei asociatii, nici in interiorul unui anumit organ al acesteia. Problematica poate deveni situatia cand exista un amestec de persoane care sunt sot/ruda/afin intre ei sau au alte lagaturi personale stranse, pe de o parte, si persoane care nu au asemenea legaturi, pe de alta parte, caci se poate ajunge la suspiciuni de lipsa de impartialitate si conflict de interese sau blocaje de functionare a luarii deciziilor in anumite organe, activandu-se in asemenea cazuri prevederile legale ce interzic participarea la deliberari si la luarea deciziilor a persoanelor interesate in acea decizie personal sau prin sot, rude sau afini pana la un anumit grad.... Si deci daca in Consiliul Director sau in Adunarea Generala avem 4 care sunt rude/soti intre ei si doi care nu sunt, si e de decis ceva ce implica persoana unuia din primii 4, acestia nu ar avea voie sa participe la decizie si al cincilea ar urma sa decida singur, si nici asta nu ar fi normal si ar fi riscant ca ar da unei persoane care poate nici nu e presedintele puteri discretionare... Cand toti sunt sot/rude/afini intre ei e implicit inaplicabila acea interdictie legala....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl membru fondator ong eudia eudia sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie non profit simonadana simonadana Am rugamintea sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschisd o asociatie non profit pentru a ma descurca mai usor cu cheltuielile necesare diverselor terapii pe care ... (vezi toată discuția)
Înființare ong remus toader remus toader Membrii familiei (soț -soție) pot face parte dintre fondatorii unui ONG? (vezi toată discuția)