Hshshjz a scris:
Sotul meu are un copil dintr-un concubinaj , ideea e urmatoarea .Sotul meu a recunoscut copilul insa mama copilului nu vrea sa-l treaca in certificat ca tata ,
Ii plateste pensia alimentara
Deci sotul dvs. nu a declarat copilul la nastere, inteleg, insa ii plateste pensie alimentara din proprie initiativa.
Recunoaşterea unui copil din afara căsătoriei poate fi realizată pe cale administrativă la notariat, prin declaraţie notarială sau testament (articolul 416 din Noul Cod Civil)
Recunoaşterea este irevocabilă în toate cazurile.
După autentificarea declarației de recunoaștere a paternității sau materintății, notarul public va trimite o copie serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă (articolul 416, alin. 2 din noul Cod Civil).
Odată stabilită legătura părintească, copilul, prin acordul ulterior între părinţi, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia prin recunoaştere.
Apoi tatal poate merge in instanta sa-si ceara drepturile. Fiindca da, parintele are si drepturi, nu doar obligatii. Unul dintre acestea este dreptul de a face parte din viata copilului sau.
Sper sa va fie de folos. Aveti toata admiratia mea pentru modul in care abordati problema.