avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile tatalui

Buna ziua va rog frumos sa ma ajutati .Sotul meu are un copil dintr-un concubinaj , ideea e urmatoarea .Sotul meu a recunoscut copilul insa mama copilului nu vrea sa-l treaca in certificat ca tata , refuza sa-i arate fata .In 3 ani de zile doar de 3 ori a vazut-o ( sotul meu are serviciu in strainatate , macar atunci cand vine s-o vada ) Ii plateste pensia alimentara ,cand am mers la ea ( de 3 ori ) ii duceam mereu cate ceva , chiar si individei ( in fine ) ....Ce drepturi are el ca tata , refuz sa cred ca nu are dreptul sa vada fata, plus de asta am rugat-o frumos pe mama fetei sa ne-o dee si noua macar 2 zile ( macar atat ) eu tin enorm la fata , imi pare foarte rau de ea si de multe ori plang cand nu pot s-o vad , eu am un copil ( nu fac diferente intre el si fata chiar daca fata e doar a sotului -ma refer la sange ) Ajutati-ma .Ce sa fac ? Sotul vrea si el sa vada fata mai des , plus ca mama nu are conditii pentru fata ( dar asta e alta poveste ) doar vreau sa stiu unde trebuie sa apelez ,ce sa facem mai intai ca sotul sa aibe si el drepturi , sa poata sa vada fata , sa o luam la noi ( macar 2 zile ) nu cer mai mult .multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Hshshjz , utilizator 14:48, 16 Iunie 2017
Sotul meu a recunoscut copilul insa mama copilului nu vrea sa-l treaca in certificat ca tata

Daca il recunostea, era deja in certificat.. nu e dupa mama cu certificatul.
Unde l-a recunoscut ?

Tatal sa ceara in instanta ce doreste in legatura cu copilul, sa exercite autoritatea parinteasca in comun cu mama , sa aiba dreptul la relatii cu copilul dupa un program.. etc
Mama fetei la dat in judecata pentru pensia alimentara , si atunci a recunoscut si copilul , dar mama a refuzat sa-l treaca in certificat ca tata .Sotul meu atunci aveam 19 ani si nu a avut bani pentru avocati * i s-a zis ca daca vrea sa fie trecut ca tata trebuie sa dee mama in judecata , si nu a avut bani .
Ea nici nu vrea sa vorbeasca cu el despre fata , ia zis ca doar peste cadavrul ei o sa vada fata .A pus sotul poze cu fata pe fb si s-a dus la politie spunand ca fata este numai a ei si nu vrea ca sotul meu sa aibe poze cu ea
Hshshjz a scris:

Sotul meu are un copil dintr-un concubinaj , ideea e urmatoarea .Sotul meu a recunoscut copilul insa mama copilului nu vrea sa-l treaca in certificat ca tata ,
Ii plateste pensia alimentara

Deci sotul dvs. nu a declarat copilul la nastere, inteleg, insa ii plateste pensie alimentara din proprie initiativa.
Recunoaşterea unui copil din afara căsătoriei poate fi realizată pe cale administrativă la notariat, prin declaraţie notarială sau testament (articolul 416 din Noul Cod Civil)
Recunoaşterea este irevocabilă în toate cazurile.
După autentificarea declarației de recunoaștere a paternității sau materintății, notarul public va trimite o copie serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă (articolul 416, alin. 2 din noul Cod Civil).
Odată stabilită legătura părintească, copilul, prin acordul ulterior între părinţi, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia prin recunoaştere.

Apoi tatal poate merge in instanta sa-si ceara drepturile. Fiindca da, parintele are si drepturi, nu doar obligatii. Unul dintre acestea este dreptul de a face parte din viata copilului sau.

Sper sa va fie de folos. Aveti toata admiratia mea pentru modul in care abordati problema.
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic
Nu , ea a plecat de la el cand era insarcinata in luna 7 , apoi nu a mai dat nici un semn ( s-a mutat cu alt barbat ) insa fata e pe numele ei .Dupa 1 an la dat in judecata pe sot sa-i plateasca pensia alimentara , atunci la judecata sotul a recunoscut copila .Iar instanta pentru ca sotul meu nu avea servici ia spus sa plateasca 200 lei pe luna ( p.a ) sotul meu nu a avut nici avocat , doar fosta , astfel nu a putut sa-si ceara drepturile .

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui Hshshjz Hshshjz Buna ziua , va cer din nou ajutorul ...O sa pun in comentariu despre ce am vorbit data trecuta , sa se inteleaga mai bine .Acum completez cu ceea ce vreau sa ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Am recunoscut un copil pe numele meu, cum fac să îl dezmoștenesc, ... Cristiansen73 Cristiansen73 Am recunoscut un copil pe numele meu, cum fac să îl dezmoștenesc, să nu îi msi platesc pensie alimentară???? (vezi toată discuția)