avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura pe numele salariatului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura pe numele salariatului

Buna ziua!

Un salariat face cursuri de engleza si i-a fost intocmita factura pe numele lui, nu al firmei, factura nu contine tva.
Pot sa o inreg. in contabilitatea firmei daca este pe numele salariatului? Daca da, ce nota contabila se face?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:24, 5 Octombrie 2009
da, puteti , dar eu o vad ca pe o cheltuiala nedeductibila , pentru ca factura , asa cum e intocmita , nu este document justificativ , cf legii.(art 21 alin 4 lit f cod fiscal )
sau ar mai putea fi privita si ca un avantaj acordat salariatului (pct 71 norme cf , la art 55) caz in care se adauga la salar si impoziteaza .

Scenariul pesimist: este cheltuiala nedeductibila pentru firma si in acelasi timp venit impozabil (in natura) pentru salariat! :stunned:

Scenariul realist: conform Codului Muncii angajatorul trebuie sa se preocupe de pregatirea profesionala continua a salariatilor, deci cheltuiala ar putea deveni deductibila, dar factura ar trebui stornata pe salariat si refacuta pe firma. Nu inseamna ca va contine TVA daca cealalta nu a continut la momentul facturarii. Nu depinde de beneficiar, ci de furnizor (daca e sau nu "platitor"). ;)
In acest caz (factura pe firma beneficiara) se deschide un scenariu optimist - sa nu se impoziteze nici la salariat! :D Doar se fac peste tot pregatiri profesionale...

Succes!

Interesante scenariile domnului fplopeanu, dar factura a fost intocmita deja pe numele lui, nu al firmei, deci factura nu contine tva.
Conform art 21 alin 4 lit. f Cod Fiscal- "cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor"; deci cheltuiala este nedeductibila. si venit impozabil pentru salariat.

In scenariul realist am presupus stornarea facturii initiale si refacturarea catre angajator.
Mentin pozitia privitoare la TVA: aceasta refacturare nu va contine TVA (nu depinde de faptul ca beneficiarul din factura e PF sau PJ).
Pentru scenariul optimist ramane de demonstrat ca acele cunostinte dobandite de salariat sunt efectiv folositoare (si folosite) in activitatea salariatului in firma. B-), deci cheltuiala cu specializarea e legata de veniturile obtinute din actele de comert practicate (si autorizate).;)
In baza art 21 alin 4 lit l), care zice :
... sint cheltuieli nedeductibile :
l) alte cheltuieli salariale şi/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu excepţia prevederilor titlului III;

eu am zis in postarea mea " sau ", adica sau e chelt. neded, sau e impozitat la angajat.
Dvs considerati "si"
Rog discutie pe aceasta tema .Multumesc .

Alte discuții în legătură

Contabilitate carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu inregistrarea contabila in urmatorul caz?: Am o factura de reparatie masina, emisa pe firma, dar masina nu este ... (vezi toată discuția)
Tva 50% 1 iul karmem karmem buna ziua, am citit noile prevederi din codul fiscal de la 1 iul 2012 si am o nelamurire. Am citit ca la cheltuielile cu intretinere, reparatii, combustibil, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol luciapap luciapap In anul 2009 in ct 623.01 Ch de protocol am facut cateva greseli pe care le-am descoperit acuma,inca nu am depus decl 101: 1-in 04.02.10 am avut o chelt de ... (vezi toată discuția)