avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

buna ziua, am si eu o intrebare la noi in firma se zvoneste ca s-ar fare reducere de personal eu am un salar de incadrare 1600 si cu spor si vechime ajung la 2000 ron, daca intru in somaj cat iau somaj ?, se calculeaza la salariul care il am s-au la minim pe economie, mentionez am studi superioare, multumesc
Cel mai recent răspuns: danypop , utilizator 11:21, 25 Septembrie 2009
Nivelul ajutorului de şomaj este calculat conform Legii nr. 76/2002 privind nivelul asigurărilor pentru şomaj şi a stimulării ocupării forţei de muncă. Astfel, cuantumul indemnizaţiei depinde de statutul şomerului, de stagiul de cotizare şi de nivelul salariului avut. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care intră direct în şomaj primesc o indemnizaţie de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (mai precis 600 de lei).
Cei care au rămas fără un loc de muncă primesc ajutorul de şomaj calculat în funcţie de stagiul lor de cotizare, adică 75% din salariul de bază minim brut pe ţară. La această sumă se adaugă o cotă procentuală de 0-10% din media salariilor brute de bază pe ultimele 12 luni de muncă anterioare intrării în şomaj, în funcţie de durata stagiului de cotizare între un an şi mai mult de 20 de ani.
Ajutorul de şomaj se acordă pe o perioadă de şase luni până la un an, în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele care şi-au plătit contribuţiile la stat între un an şi cinci ani, perioada de şomaj este de şase luni. Pentru un stagiu de cotizare între cinci şi zece ani, perioada de şomaj este de nouă luni. Primesc ajutor de şomaj timp de un an doar persoanele care şi-au achitat dările către stat mai mult de zece ani
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
danyyyyyyyyyyy.......scuze.......dar e rusinos sa spui ca ai studii superioare si scrii in asemenea hal.......dezastruos. Nu m-am putut abtine sa nu te mustrez, mai ales ca te cheama ca pe mine. Asadar, salariu.......nu salar,..........."s-au la minim pe economie"....in acest context se scie "sau" impreunat........minimum, ci nu minim.........., " salariul care", corect...salariul pe care, plus ca scrii un carnat cap-coada. Cred ca-i facut facultatea.......la fara, fara,fara.......frecventa....particular. Nu sunt rautracios...dar nu pot sa admit ca intr-o fraza....sa faci o gramada de greseli. Sanatate...si somaj gras.
danyyyyy, trebuie sa mai stii ca reducere de personal inseamna concediere in baza art 65 codul muncii (nu demisie sau incetare cu acordul partilor), cu un preaviz de 20 de zile lucratoare si minim 1 salariu compensator.
Acestea ca informatii suplimentare.
danypop a scris:

danyyyyyyyyyyy........................Cred ca-i facut facultatea.......la fara, fara,fara.......frecventa....particular. Nu sunt rautracios......................

Daca considerati ca trebuie sa atrageti atentia pentru greselile gramaticale, pe viitor, incercati sa va abtineti de la comentarii de acest gen. Chiar sunt rautacioase si genereaza tensiuni inutile.

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj Nelia2583 Nelia2583 Va rog sa imi spuneti cat este ajutorul de somaj pentru studii superioare. Si daca faptul ca un fost angajator nu a platit taxele pentru stat(in cartea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru studii superioare mariana giur mariana giur Buna ziua! Daca am peste 10 ani de munca, studii superioare, beneficiez de 75% din salariul minim brut pe tara, adica din 1200 lei? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)