avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... in cat timp se solutioneaza plangerea penala?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

in cat timp se solutioneaza plangerea penala?

buna ziua, in data de 9 iunie 2017 am depus o plangere penala impotriva fostului sot, tatal fiicei mele care de 7 ani nu a platit pensia de intretinere minor la care a fost obligat prin sentinta civila. am facut mentiuni in plangere si despre locurile de munca avute de aceasta in cei 7 ani, atat si ca este administratorul propriei firme in toti ani acestia.deci clar a fost rea vointa pt neplata. intrebarea mea este in cat timp se solutioneaza plangerea penala de catre parchet, care este timpul propriu zis pentru o astfel de procedura? si cati ani pot recupera ca si plata a pensiei din cei 7 ani trecuti? 1 an, 3 ani doar? si care este timpul in care fostul sot trebuie sa achite restantele? va multumesc
Conform Art. 81 Cod proc. pen. - Drepturile persoanei vătămate

(1)În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor;
g1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;
i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
j) alte drepturi prevăzute de lege.

(2) Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi care nu doreşte să participe la procesul penal trebuie să înştiinţeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor.

d-voastră aveți drepturi pe care nu le-ați folosit.
Mai mult, uzitați de prevederile art. 327, art. 8 C.p.p. și art. 488 ind. 1
Art. 488 indice 1 din Cod proc. pen. - Introducerea contestaţiei

(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.

În concluzie, angajai un avocat pentru a lămuri situația.
Ultima modificare: Marți, 20 Iunie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
Nu puteti recupera decat pentru ultimii 3 ani restantele, in acest sens apelati la un executor.
In cazul infractiunii de abandon, legea pedepseste neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, in consecinta vorbim de pensia pe 3 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata cercetare penala Trralalal Trralalal Exista o durata minima a cercetării penale ( mai exact 6 luni ) ? Dar atunci când este începută din oficiu ( mai specific unei infracțiuni cu droguri ) ? (vezi toată discuția)
Proces cu banca jus_tgv jus_tgv Cat poatedura,in medie,urmarirea penala,intr-un proces cu Banca.Am acuzat Banca de fals,pentru un credit fals.Urmarirea penala a inceput in martie 2016. (vezi toată discuția)
Stramutare dosar penal bunicumiki bunicumiki am depus in 2016 o plangere penala la procuratura Buftea, am primit clasare de la procurorul de caz , am refacut cererea la prim-procuror unde si aici am ... (vezi toată discuția)