Buna ziua.
Am si eu o nelamurire privind calculul salariului!
Programul de lucru este de 12 h/zi, doua zile cu doua libere.
In luna mai au fost 176h. Eu am lucrat 192 h (12h*16zile), iar una dintre zile a fost 1mai.
Acum, din cate stiam eu, aceasta zi trebuie platita dublu (noi suntem platiti in fiecare luna pentru orele suplimentare sau zilele legale pe care le lucram, nu se tine cont de ceea ce scrie in codul muncii cu libere in maxim 60 de zile). Cineva mi-a spus, dat fiind faptul ca este zi legala, se considera ca fiind doua zile, adica 12*2, 24 ore lucrate. Raportandu-ma la aceasta explicatie, trebuia sa am 204 h, dintre care 28 suplimentare, platite cu minim 75% (la noi se plateste 100%).
De la firma mi s-a spus ca mi s-a platit dublu, adica mi s-au platit cele 16h pe care l-am avut in plus, ca altfel eram platita doar pentru 4 h suplimentare.
Ideea este ca eu oricum am lucrat acea zi, deci eu am avut 16 h, care legal sunt platite dublu, pentru ca sunt ore suplimentare. Unde este platita dublu ziua de 1 mai? Daca nu lucram pe 1mai, si veneam o zi din liber, aveam tot 16 h suplimentare, deci era platit dublu. Deci unde este dublu 1 mai?
Sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun si nu m-am pierdut in detalii. Multumesc!
Buna ziua,
Orele care se lucreaza in zilele de sarbatoare legala nu sunt considerate ore suplimentare.
Orele suplimentare sunt cele care depasesc numarul de ore lucratoare calculat la sfarsitul lunii, indiferent in ce zi a lunii s-au efectuat. In cazul dvs vorbim de 16 ore suplimentare (192-176).
Pt orele lucrate in ziua de 1 Mai ar fi trebui sa primiti o zi libera neplatita, in urmatoarele 30 de zile, iar daca nu vi sa da atunci vi se va acorda un spor de minim 100%.
Daca din calculul dvs rezulta ca nu v-au platit toate orele solicitati firmei un document din care sa rezulte acest aspect. De obicei pe fluturasul eliberat se inscriu nr de ore efectuat si modul de plata al acestora.
Va multumesc pentru raspuns! Ideea este ca, daca eu nu as fi lucrat pe data de 1 mai, si as fi venit in oricare alta zi, in care as fi fost libera, as fi avut acelasi numar de ore - 192 h. De asta nu inteleg eu cum se plateste data de 1 mai. Cu alte cuvine, (repet, noua nu ni se dau zile libere, ni se platesc), presupunand ca eu sunt platita cu 50 lei/zi. La salariul pe care l-am luat, care include plata celor 16 ore suplimentare, trebuia sa se adauge si acesti 50 de lei pentru 1 Mai?
Inseamna ca nu vi s-a platit ziua de 1 Mai. Solicitati explicatii privind modul de calcul, altfel veti ajunge in aceeasi situatie si in cazul altor sarbatori legale.