avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu

sunt insarcinata in 8 Luni. Am intrat in concediu medical la 6luni jumate dupa prenatal. Angajatorul refuza sa imi plateasca atat madicalul cat si prenatalul. Se poate face ceva in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: Predoi oana , utilizator 08:41, 21 Iunie 2017
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Bea.n Bea.n Ce pot sa fac daca firma la care lucrez...refuza sa plateasca prenatalul?sunt obligata sa astept banii de la Cnas..cine poate sa traiasca fara venit? (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal ianasi_cristina ianasi_cristina buna ziua!am si eu o intrebare.trebuie sa intru in concediu prenatal iar angajatorul nu vrea sa imi dea banii pe concediu.ce pot face?va multumesc (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit de angajator tudureanuana tudureanuana buna ziua am si eu o inrebare ce pot sa fac daca angajatorul nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal mentionez ca am lucrat cu jumatate de norma.multumesc ... (vezi toată discuția)