avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta procedura este legala si unde poate fi consultata.
Mentionez ca societatea nu are negociat si semnat contractul colectiv de munca.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:40, 25 Septembrie 2009
Concediul fara plata se acorda la cererea salariatului. Probabil ca angajatorul a solicitat salartiatilor respectivi aplicarea aceastei proceduri pentru a nu fi obligat sa treaca la procedura de reorganizare cu reucerea posturilor si concedieri.
Conform art 148 din codul muncii
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Si sunt incidente de asemnea si prevederile art. 54 din codul muncii:
ART. 54 – Suspendarea prin acordul partilor
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.


Asa cum reiese clar doar salariatul poate solicita concediul fara plata...probabil angajatorul dvs pune in practica "solutia" stabilita de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru institutiile publice.

In cazul dvs era mai de graba aplicabila prevederea art 52 alin. 1 lit d) si cea din art. 53:
ART. 52 - Suspendarea din initiativa angajatorului

(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

ART. 53 – Indemnizatia pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului

(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.





1. S-ar putea ca angajatorul sa fi luat aceasta masura pentru a nu fi nevoit sa va concedieze pe unii dintre dvs.
2. Aceasta masura are ca baza legala CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.43 (5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
3. Daca nu aveti sindicat si nici reprezentanti alesi ai salariatilor ar fi trebuit sa va anunte intr-un fel: o sedinta, un afis etc.
Iar indemnizatia de somaj tehnic, cei 75% acordati in cazul intreruperii din motive tehnice sunt scutiti de anumite taxe (somaj, cas, sanatate, fondul de creante, etc.).
1. Art.43(5) din CCMUNN se refera la concediu fara plata.
2. Nu e "somaj tehnic" (art.43(3) din CCMUNN sau art.52,53 din Codul muncii) pentru a primi 75% din salariu.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata, somaj tehnic say say Va rog frumos sa-mi spuneti in ce act normativeste reglementat concediul fara plata cu referire la afectarea vechimii in munca la ce salariu ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face pentru un angajat sa poata primi somaj tehnic sau ajutor de somaj ? bonaparte bonaparte buna ziua ! am si eu o intrebare : angajatorul unde lucrez cu un contract de munca pe perioada nedeterminata de peste 3 ani de zile intampina dificultati in ... (vezi toată discuția)
Intrerupere temporara a activitatii in constructii ContSters113415 ContSters113415 Suntem o societate de constructii si in aceasta perioada nu avem de lucru. Administratorul societatii a decis sa plateasca salariatii cu 75% dar fara sa ... (vezi toată discuția)