Mama mea are o boala autoimuna si detine in acest sens si un certificat de handicap grad II. Momentan lucreaza intr-o institutie la departamentul de relatii cu publicul iar in ultimele luni s-a aglomerat foarte tare, nu are timp nici medicamentele sa si le ia in timpul programului de lucru. Avem o recomandare de la medic ca nu are voie sa lucreze in conditii de stres pentru ca oboseste foarte rau din cauza bolii. Am facut o cerere catre directorul institutiei la care am atasat si aceasta recomandare de la medicul specialist si acesta ne duce cu vorba de ceva timp ca o va muta din acest departament. Exista vreo baza legala de care ne-am putea lega? Este tot timpul obosita si a intrat si in depresie pentru ca nu ar vrea sa renunte la serviciu si sa iasa la pensie dar din pacate daca nu reusim sa o mutam de acolo asta se va intampla. Putem da institutia in judecata sa ii gaseasca alt post la un alt departament unde nu ar mai fi necesar sa lucreze cu publicul? Va multumesc frumos pentru raspuns.
Pentru a fi avuta in vedere de catre angajator, recomandarea medicala primita de la medicul specialist trebuie sa se regaseasca in fisa de aptitudine a lucratorului revizuita in urma efectuarii unei examinari medicale de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Medicul de medicina muncii trebuie sa scrie in fisa de aptitudine "apt conditionat" si sa precizeze conditiile in care lucratorul poate desfasura activitati in continuare, la locul de munca. Daca angajatorul nu poate respecta conditiile mentionate de catre medicul specialsit de medicina muncii, are obligatia sa schimbe locul de munca al salariatului respectiv.
Pentru nerespectarea recomandarilor medicale de catre angajator se pot face sesizari scrise, cu nr. de inregistrare/ data la ITM si/ sau Directia judeteana de sanatate publica.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 10 In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
-Art. 13 Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/ incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta /inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/ inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
-Art. 35 La aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii.