avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract training fara act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract training fara act aditional

Buna ziua,

Am o intrebare legata de obligativitatea platiri costurilor de training.

Pentru condensarea informatiilor.

In 2016 m-am angajat la o companie, care avea prevazut in contractul individual de munca o clauza prin care eram obligat ca o data cu efectuarea unui training sa raman la compania respectiva timp de 3 ani incepand cu terminarea trainingului. In caz contrar trebuia sa platesc costurile de training.

Dupa semnarea contractului in cea de-a doua luna am fost trimis la un training, mentionez ca nu am semnat nici un contract aditional sau anexe la contractul prexistent. Nu am fost instintat in ceea ce priveste costurile acestui training. Realist vorbind, acest training a fost mai degraba o prezentare a unui produs si modul prin care se poate prezenta unui client acest produs, facand parte din echipa de suport tehnic. Insa nu a fost un training efectiv prin care sa existe o parte practica in sensul de workshop.

Conform legii, neexistand acesta anexa aditionala sunt obligat sa platesc costurile unui training/prezentare in care nu am fost informat in prima faza de costuri?

Din clauza citita din contractul individual de munca, am intales urmatorul aspect, din modul in care este formulat acest articol reiese faptul ca dupa fiecare training acea perioada de 3 ani se reseteaza, fiind este precizata sintaxa conform careia timpul de 3 ani se calculeaza din momentul finalizari trainingului.

Aceasta clauza este normala sau abuziva? Fiindca o data acceptata aceasta situatie de fiecare data cand voi fi trimis la training perioada de obligativitate se va mari, iar in cazul in care voi dori la un momendat sa plec, costurile trainingurilor vor fi destul de mari pentru a le suporta si automat nepermitandu-mi sa le platesc voi fi obligat sa raman in companie devenind intr-o oarecare masura captiv in acest job.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 26 Iunie 2017
Chiar daca nu aveti un act aditional , exista prevederea din c.i.m. si dispozitiile Codului Muncii referitoare la obligatia dvs de a suporta toate cheltuielile ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform c.i.m.

Cand ati semnat c.i.m.nu ati observat aceasta clauza?
Dar neexistand un act aditional prin care sa fie explicata costurile trainingului, modul de conditionare a platiti, in pratic metodologia aplicarii articolului respectiv. Nu se considera nul de drept, fiindca nu exista norme de aplicare a respectivului articol.
Nu are cum sa fie nul de drept , asa ceva.

In lipsa unor astfel de acte, se vor aplica dispozitiile legislatiei in materie.
Imi puteti spune care sunt acestea?
Art. 198. C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract obligatoriu durata minima 2 ani bogdanstanciu bogdanstanciu M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)