Am 3 bilete la ordin care mi-au fost refuzate la plata inca din noiembrie-decembrie 2008 .ele sunt de tip vechi (albastre ) pentru ca atunci inca circulau in paralel cu cele personalizate. Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1.la cererea de investire cu formula executorie a biletelor trebuie atasate si depuse biletele cu refuzul aferent din partea bancii in original sau merge si in copii xerox?
2.daca pur si simplu am pierdut originalul unuia dintre ele ,nu ma mai pot folosi de copii ,daca da ce e de facut ,fiindca mi s-ar parea absurd sa nu pot sa refac din arhiva bancii o copie care sa fie semnata si stampilata de banca si sa nu poata fi folosita in instanta ?
Va multumesc !
In instanta se depun numai originalele ,iar cererea de investire se face numai dupa ce ati facut proces de somatie de plata.Daca ati pierdut originalul faceti o dovada in acest sens .
si cum pot sa fac dovada ? il dau pierdut in monitorul oficial ? sau cum ,chiar nu am idee ?!?! chiar trebuie proces ptr somatie de plata ? biletul a fost depus in banca si banca debitorului a refuzat plata , eu vreu doar sa investec instrumentul (b o) .Va multumesc !
Ca sa investiti biletele la ordin aveti nevoie de originale in instanta. Se face o cerere de investire cu formula executorie a biletelor la ordin la care atasati originalele biletelor si gata....:)
Nu aveti nevoie de procedura somatiei de plata pentru ca cecul, cambia si biletul la ordin sunt titluri executorii.
Unii executori le executa si fara a mai avea nevoie de investire insa e mai sigur cu investire pentru ca in cazul unei contestatii la executare sunteti pus la adapost.
In ceea ce priveste biletul pierdut, faceti o cerere la banca sa va elibereze o copie de pe BO conforma cu originalul si cu aceasta va prezentati la judecatorie
Va multumesc frumos pentru raspuns .In ceea ce priveste biletul pierdut sa inteleg ca trebuie sa cer bancii sa semneze si sa stampileze copiile (bo+refuz) pe care sa scrie ,,Conform cu originalul ''? Adica mie mi se pare ca este de bun simt asa ,dar instanta e multumita cu atat ,exista in jurisprudenta sau cazuri asemanatoare ?Multumesc inca o data!