avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintare asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintare asociatie proprietari

Buna seara. Doresc sa stiu pasii si actele necesare dizolvarii unei asociatii de proprietari ca urmare a vanzarii imobilului catre o simgura persoana. Este vorba de o vila cu mai multe apartamente care erau constituite in asociatie.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:05, 26 Iunie 2017
Asociatiile de proprietari sunt asociatii non profit,acestea infiintandu-se in temeiul disp L nr 230/2007
Legiutorul nu a prevazut si modalitatea de dizolvare asociatie de proprietari,dar exista disp OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.care potrivit art. 54 - 57 , se dizolva:


a) de drept;
b) prin hotararea judecatoriei sau a tribunalului, dupa caz
c) prin hotararea adunarii generale.

Asociatia se dizolva de drept prin:
a) implinirea duratei pentru care a fost constituita;
b) realizarea sau, dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunarii generale sau a consiliului director in conformitate cu statutul asociatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generala sau, dupa caz, consiliul director trebuia sa se constituie;
d) reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni
Constatarea dizolvarii se realizeaza prin hotararea judecatoriei in a carei circumscriptie se afla sediul asociatiei, la cererea oricarei persoane interesate.
Asociatia se poate dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate:
Instanta competenta sa hotarasca dizolvarea este judecatoria in circumscriptia careia asociatia isi are sediul.
Asociatia se poate dizolva si prin hotararea adunarii generale.
In termen de 15 zile de la data adunarii generale avand ca ordine de zi dizolvarea persoanei juridice, hotararea adunarii generale se depune la judecatoria in a carei circumscriptie isi are sediul, pentru a fi inscrisa in registrul asociatiilor si fundatiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare ong DANTES70 DANTES70 Buna ziua, 1. As vrea sa stiu care este procedura cea mai simpla de dizolvare a unui ONG, daca acesta nu a mai avut nici un fel de activitate timp de 8 ani, ... (vezi toată discuția)
Desfiintare asociatie sportiva vasilejok vasilejok Buna ziua!Sunt presedintele unei asociatii sportive si doresc sa o desfiintez si sa o radiez de la ANAF..Am fost la judecatorie si nu mi-au dat niciun fel de ... (vezi toată discuția)
Constatarea instanței a lipsei de activitate și dizolvarea de drept la ong? MartinM MartinM Sunt președintele unui ONG, asociație, care nu a mai avut activitate în ultimii 15 ani. Pot depune singur către judecatorie balanța, bilanțul contabil ... (vezi toată discuția)