avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil nenascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil nenascut

Buna ziua!
In primul rand felicitari pentru activitatea desfasurata,va citesc zilnic postarile și azi am nevoie, la randul meu, de ajutorul dumneavoastra.
Sunt insarcinata si bineinteles, ca domnul dintr-o data nu mai doreste nimic. S-a anulat si cununia civila, etc. Din gura spune ca sa il sun daca am nevoie de ceva, ca plateste, ca ajuta,dar cand l-am sunat mi-a spus sa ma duc singura la controale. In concluzie, ma pot astepta la orice si atunci vreau sa fiu pregatita.
1. Daca declar singura copilul si nu il mai sun cand ma duc la maternitate (pentru ca stie data nasterii copilului si oricum nu m-a sunat de o luna si a zis sa ma duc singura la controale),apoi cand se duce el sa se autodeclare poate solicita schimbarea numelui copilului? Asta daca se va duce si nu trebuie sa facem o plimbare pe la dl Mina Minovici:))
2. Am inteles ca in termen de 3 ani, pot sa dau in judecata pentru cheltuieli cu sarcina (precum ecografiile si alte analize). Aici se pot include si cheltuielile privind amenajarea camerei copilului. De exemplu: patut, carut, sterilizator, hainute, etc.
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 20:49, 8 Iulie 2017
trebuie sa analizati foarte serios situatia.
1. da poate recunoaste ulterior ccopilul in anumite conditiii
2.da puteti sa il dati in judecata pentru cheltuielile cu sarcina.
!) il poate recunoaste oricand apoi, insa nu ii schimba numele copilului fara acordul dvs.
2) e vb de cheltuielile dvs cu sarcina - ecografii etc, cheltuieli cu lauzia- controale, etc, nu cheltuieli cu copilul, alea le faceti din pensia de intretinere ce o veti obtine de la tata, daca cereti.

da, normal ca o sa ii cer pensie alimentara, desi domnul vrea sa ne intelegem pe cale amiabila si citez ” sa il inteleg daca mai intarzie cu banii ca el intarzie si cu banii la rata”.
In concluzie, ce mi-e un copil, ce mi-e o rata la BRD :)))))

Doar nu ne laudam asa ca vrem copii si apoi renuntam :)))
Unele decizii sunt definitive si irevocabile!
Imi puteti explica, prin exemple, punctul B-cheltuieli cu intretinerea ei in timpul sarcinii si in perioada de lehuzie. Ce cheltuieli sunt incluse aici? Haine speciale,creme, vitamine?

(1) Mama copilului poate cere pretinsului tată să îi plătească jumătate din:
a) cheltuielile naşterii şi ale lehuziei;
b) cheltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despăgubiri chiar şi atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunţarea hotărârii privind stabilirea paternităţii.
(3) Dreptul la acţiune al mamei se prescrie în termen de 3 ani de la naşterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despăgubiri dacă nu a formulat şi acţiune pentru stabilirea paternităţii.
(5) În afara cheltuielilor prevăzute la alin. (1), mama şi moştenitorii ei au dreptul la despăgubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
planurinoi, utilizator
Nu imi vin acum exemple pt aceste cheltuieli, dar va puteti gandi dvs la ce cheltuieli aveti cu aceste doua .. ocazii. Analize nedecontate de casa de asigurari, retele pe care le luati necompensate sau cu care aveti costuri, nu stiu daca hainele ar putea intra, dar puteti incerca- pana la urma, v-ati luat rochie de gravida cu ocazia graviditatii..
Vedeti ca e scris ca puteti cere cheltuieli cu intretinerea gravidei si lauzei.. aici intre cam tot mancare, imbracaminte, suplimente etc.
Sunt cazuri cand mamica nu poate munci in perioada sarcinii si e firesc sa fie ajutata sa se intretina.
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are tatal asupra copilului daca nu se implica financiar in timlul sarcinii? Yna121 Yna121 Buna seara. Mentionez ca nu suntem casatoriti si nu locuim impreuna. Avem un copil. Pentru moment tatal nu doreste sa se implice dpdv ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor serban.m serban.m Buna ziua,as dori sa stiu pentru recunoasterea unui minor de catre tata in instanta,stabilirea pensiei alimentare si cheltuieli de judecata,se poate obtine si ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)