avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas.

Tatal decedat cu zece ani vechime in munca,mama salariata,bugetara,copilul elev.Copilul beneficiaza de pensie urmas?Multumesc.
Da, copilul beneficiaza de pensie de urmas până la vârsta de 16 ani si dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar se depun următoarele documente:

carnetul de muncă (original si copie);

alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

livretul militar (original şi copie);

diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

acte doveditoare privind stagiul de cotizare în specialitate - pentru personalul militar;

adeverinţă privind stagiile de cotizare realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, în original;

adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original (anexa nr. 15 la norme);

adeverinţă privind stagiul de cotizare realizat în grupa I de muncă, grupa a II a de muncă, în condiţii de muncă speciale, deosebite şi alte condiţii de muncă, în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004;

adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);

alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Modalităţi de plată a drepturilor de pensie de urmaş

Drepturile de pensie se plătesc lunar, titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.

În funcţie de optiune, plata pensiei se face:

prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;

în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie (listă bănci).

Cererea de pensionare, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia.

Recalcularea şi revizuirea pensiei de urmaş

Pensia de urmaş se poate recalcula prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia, iar noile drepturi recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Revizuirea pensiei de urmaş se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe.

Multumesc.
Cu placere.
Buna seara.Revin cu mii de scuze.Decizia de pensie a stabilit valoarea de 53 lei.Este corect?
Da este corect, pentru 10 ani lucrati cu veniturile foarte mici banuiesc, rezulta o pensie foarte mica.
Cu parere de rau va spun ca aceasta este pensia de urmas pe care o va primi.
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere urmas minor denisamit denisamit Ce acte sunt necesare pentru obtinerea unei pensii de intretinere a unui urmas minor, dupa decesul a unuia dintre parinti, si dupa implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas vivians vivians la un an dupa decesul sotului (fostului sot pt. ca ma despartisem de el) mai pot solicita pensie de urmas pentru copil? am fost casatorita cu el 5 ani. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sot supravietuitor adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Stimati domni,am un prieten al carui tata a decedat (la o varsta venerabila),iar mama acestua nu are venit, intrebarea este daca poate beneficia de ... (vezi toată discuția)