avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficii de la stat dupa nastere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficii de la stat dupa nastere copil

Buna ziua.
De curand am nascut in strainatate, dar ne intoarcem in Romania (strict pt nastere am venit in strainatate).
Sunt angajata in Romania.
M.ar interesa care sunt "ajutoarele" de care pot beneficia in Romania in urma nasterii? Si care sunt termenele limita pt depunerea actelor? Mentionez ca tatal copilului este cetatean strain, asa cum si eu am dubla cetatenie...deci si copilul va avea dubla cetatenie...nu stiu daca influenteaza cu ceva sau nu.
Mentionez ca nu am solicitat nici un fel de ajutor sau beneficiu aici in strainatate.
Va multumesc
Andrea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:19, 29 Iunie 2017
1. In tara puteti solicita alocatia de stat pentru copil si indemnizatia pentru cresterea copilului.


- alocatia de stat pentru copil
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
Cererea se face, în numele copilului, de către unul dintre părinţi .


- indemnizatia pentru cresterea copilului
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


2. Legea nr.61/1993
art.6
...
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
....

3. Termenul de depunere a actelor pentru indemnizatia pentru CCC ,in situatia in care nu indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate, este de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.

Termenul de depunere a actelor pentru indemnizatia pentru CCC ,in situatia in care indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate, este de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte depunere ccc Karmen-Liliana Karmen-Liliana Ce acte imi sunt necesare pt CCC? Unde si cand se depun actele pt CCC ? Sotul meu poate depune documentatia CCC? Concediul de maternitate este platit de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii copil moldovean in romania Ravykutza07 Ravykutza07 Buna! Sunt studenta atat eu cat si sotul meu in orasul Galati. Suntem basarabeni si acum o luna eu am nascut. Vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatii ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate!!!! vasilica_onofrei vasilica_onofrei Buna ziua! In cazul in care esti la primul copil, dar nu ai ultimele 12 luni lucrate, poti intra in concediu de maternitate? Ce drepturi ai? O alta ... (vezi toată discuția)