avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate o fata la 15 ani sa se mărite?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate o fata la 15 ani sa se mărite?

Bună vreau sa știu și eu dacă o fata la 15 ani vrea sa se mărite cu iubitul ei dar părinți nu o lasa sunt împotriva.
Poate sau nu poate sa se mărite?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 20:35, 3 Iulie 2017
Nu.
A se vedea in Codul civil:

"Capitolul II Încheierea căsătoriei

Secţiunea 1 Condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei

Articolul 271

Consimţământul la căsătorie
Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora.

Articolul 272

Vârsta matrimonială
(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.
(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti."
Atunci nu poate sa se mărite nu?
Nu poate.
Dar fata asta de 15 ani nu are altceva mai bun de făcut decât sa se mărite la o vârstă asa frageda? Traieste-ți fetito copilăria, fa o facultate sa fii independenta, și iubeste-te cu prietenul tău și fără sa te căsătorești deocamdată. Unde e graba?, ai timp toată viata sa te măriți și sa stai la cratiță !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu o minora OVYBUB OVYBUB Buna ziua De cateva luni stau cu o minora care a inplinit varsta de 16 ani in aprilie eu em 22 ani. Si vreau sa ma casatoresc cu ea se poate cu acordul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua - condiții căsătorie minoră Alexandru anitoiu Alexandru anitoiu Am și eu o întrebare, O fata de 17 ani ce are copil se poate cununa? E o întrebare scurta.. Va mulțumesc. (vezi toată discuția)
Condiþiile pentru încheierea cãsãtoriei marianabrt marianabrt buna ziua,vin si eu cu o intrebare catre cine ma poate lamuri:care este varsta legala pt casatorie si ce conditi trebuie sa indeplineasca cei ce vor sa se ... (vezi toată discuția)