SPETA INTERESANTA: O femeie avand doi copii, s-a casatorit cu un barbat fara copii. Impreuna nu au avut copii. Sotul a decedat pana in 1990. Sotia a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, concomitent cu un nepot de frate al sotului decedat. Suprafata in discutie, 10 ha teren din care sotii i s-a reconstituit 6.5 ha. Intre timp sotia a decedat, nu inainte de a face un partaj voluntar la Judecatorie, atribuind averea copiilor sai (unul in viata) si celor doi nepoti din partea celui de-al doilea copil decedat.
In urma partajului s-a convenit ca terenul 6,5 ha sa fie stapanit in devalmasie de copilul sau in viata si un nepot,teren pe care l-au dat legal in arenda.
Nepotul din partea sotului decedat,actioneaza in judecata solicitand anularea certificatului de mostenitor si a partajului voluntar efectuat de catre sotie ,copilului si nepotului sau. Instanta respinge cererea.
Nepotul din partea sotului decedat ,actioneaza in instanta solicitand anularea titlui de proprietate pentru 6,5 ha si trecerea si a sa pe acest titlu. Judecatoria respinge cererea dar instanta de Apel modifica sentinta Judecatoriei in sensul de a fi trecut si reclamantul pe titlu de proprietate.
Intre timp, nepotul din partea sotului decedat solicita 1/2 din fructele terenului in suprafata de 6,5 ha, judecatoria respingand cererea pe motiv ca descendentii acestuia (intre timp nepotul din partea sotului a decedat) nu au calitate procesuala activa, nereiesind de niciunde ca acestia ar fi proprietari.
Instanta de Apel modifica sentinta Judecatoriei si le acorda acestora 1/2 din valoarea fructelor civili obtinute, cu motivatia ca din moment ce s-a dispuns metionarea pe titlul de proprietate a autorului lor,acestia sunt indreptatiti la fructe civile.
Recursul formulat de catre mostenitorii sotiei, este pe cale de a fi respins ca inandmisibil, pe motiv ca valoarea este sub 1000000 lei.
Intrebare:10-pot fi acordate fructe civile inainte de a face dovada ca esti proprietar asupra unui teren?
2)-din moment ce Judecatoria a respins cererea privind anularea partajului voluntar intre mostenitorii sotiei, mai poate fi daramat un asemenea partaj?
3)-este adevarat ca valoarea este sub 1000000lei dar, in discutie ramane insasi dreptul de proprietate in substanta sa,recursul poate fi respins ca inandmisibil?
Astept raspunsuri pertinente, eventual, as vrea sa consult si un avocat.
Multumesc anticipat.