avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deplasare minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deplasare minor in strainatate

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Vreau sa iau fetita in vacanta de vara sa merg in concediu la mare in Spania dar tatal nu este de acord si nu vrea sa mi dea semnatura pentru ai face pasaport. Ce pot sa fac. Cum pot obtine o hotarare care sa substituie semnatura tatalui. Si cat timp dureaza procesul daca se poate? Si cat ma coasta? Va rog din suflet sa mi raspundeti. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 12:50, 2 Iulie 2017
Buna ziua. Prevederile legale referitoare la subiect sunt urmatoarele:
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.

Prin urmare, cea mai rapida cale de urmat este sa obtineti de la sot decaratia autentificata de notar din care sa rezulte acordul acestuia pentru efectuarea calatoriei.
Daca doriti sa mergeti in aceasta vara in vacanta, exista mici sanse sa obtineti o hotarare judecatoreasca de suplinire a acordului in timp util. Un proces dureaza, nu se poate obtine o hoatarare in cateva zile
Trebuia să vă gândiți din timp la această vacanță deoarece pentru această vară șansele de a obține o hotărâre sunt nule. Încercați să îl convingeți pe tată prin intermediul copilului, care bănuiesc că își dorește foarte mult o astfel de vacanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire cu minor din tara- acte necesare lecsi22 lecsi22 am un copil de 3 ani nu sunt casatorita dar copilul poarta numele tatalui si al meu intrebarea este pot sa plec din tara fara o procura de la el sau am ... (vezi toată discuția)
Notarii gandesc sau sunt doar simple masini de "legalizat" documente? anidurac anidurac Am intrat azi in 2 birouri notariale din Craiova pentru o simpla declaratie ca sunt de acord ca fiica mea in varsta de 17 ani sa iese din tara insotita de ... (vezi toată discuția)
Revenirea in tara a unui minor neinsotit magop magop fiica mea de 17 ani a plecat in spania in vizita insotita de un bunic. bunicul are probleme de samatate si doreste sa mai ramana in spania sa se trateze si ... (vezi toată discuția)