Hadryana a scris:
Bunicii mei au decedat inainte de '89. Au avut trei fii: un fiu (tatal meu) si doua fiice.. Tata (T) si una dintre fiice (E) sunt decedati de peste 10 ani iar fiica M este in viata. De abia in acest an am ajuns in posesia titlurilor de proprietate pentru terenuri care au apartinut bunicului iar aceste titluri poarta ca proprietari pe cei trei fii (T, M si E). Nepotii bunicilor din partea lui T si M dorim sa facem succesiunea dupa bunici, pana la nivelul nostru. Acestui fapt se opun nepotii defunctei E pe motiv ca ei au folosit aceste terenuri din 89 si pana acum iar din "spusele" bunicului (care nu a lasat nimic in scris dar ei sustin ca acum, dupa peste 20 de ani ar avea martori) ei stiu ca aceste terenuri ar fi fost destinate mamei lor E.
1. Ce este de facut? E clar ca pe cale amiabila nu exista solutii.
2. Care sunt pasii pentru deschiderea unui proces de succesiune dupa bunici?
3. Cat poate sa coste un asemenea proces (ce elemente trebuie luate in considerare la calculul pretului?)? Nu de alta dar ne gandim daca pur si simplu merita deschiderea procesului, comparativ cu pretul terenului.
Va multumesc pentru amabilitatea de a ma sfatui.
Buna ziua,
Este evident ca este bine pentru toti mostenitorii cu capacitate si vocatie succesorala sa luati toate actele disponibile si sa va duceti la un Notar Public care este tinut sa va lamureasca si sa intocmeasca actele legale.
Daca nu exista consens, solutia este de a va prezenta in instanta.
In instanta, Judecatorul poate dispune o "expertiza tehnica" care sa evalueze bunurile imobile, sa formeze loturile pentru fiecare parte si sa calculeze sultele ce trebuie platite in compensatii.
Consultati un avocat.
Cu stima,
Expet judiciar, Eugen Marcov