avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua,

Acum 3 zile am fost implicat intr-un accident rutier, accidentul s-a petrecut intr-un cartier rezidential, iar in acel cartier nu existau semne de circulatie iar drumurile pe care se circulca sunt de servitute si nicio regula de circulatie nu a fost inregistrata la primarie.
Accidentul sa petrecut intr-o intersectie in forma de T, eu eram pe partea de sus a "T-ului" mergeam in directia barierei de iesire din cartier, pe acea directie de mers are loc decat o masina si e considerat sens unic de locatarii din cartier.Domnul care a fost implicat in accident,care a intrat pe aleea dintre blocuri era preselectat pe partea din stanga cu intentia de a merge pe interzis.
Din cate am inteles cand a sosit primul agent care apartinea com. Chiajna a spus ca dansul ar fi de vina,dar dupa aceea au sosit agentii care apartin com. Chitilia, si dupa o conversatie in privat de 45 de minute intre agentul constatator din Chitilia si domnul care a fost implicat in accident am fost scos eu vinovat pe motivul ca nu am acordat prioritate de dreapta.
Acum dupa logica mea, daca domnul nu avea intentia de a vira spre stanga pe interzis eu aveam timp sa pun frana si sa-i accord si prioritate de dreapta + din cate stiu eu la mai putin de 25 de metri de coltul intersectiei nu ai voie sa parchezi, fiind si o duba alba parcata chiar in coltul intersectiei, eu nu am avut cum sa-l vad.

Permisul mi-a fost oprit si mi-a fost data dovada pentru 15 zile, nu am procesul verbal din cate am inteles inca se fac investigatii. Orice parere m-ar ajuta enorm.
Va multumesc!

Poze cu accidentul: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 20:05, 7 Iulie 2017
Neexistand indicatoare se aplica prioritatea de dreapta.
Articolul 57 alin (1) OUG 195/2002 La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, in conditiile stabilite prin regulament.

Art. 135. ROUG 195/2002 – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;

NU stiu in ce masura se poate spune ca soferul cu opelul a gresit in situatia expusa, atat timp cat nu este interzis virajul la stg , nu exista semne de circulatie ce atesta sensul unic, sau de interzicerea accesului pe straduta de unde veneati dvs.
Va multumesc pentru raspunsuri, sunt perfect constient ca neexistand indicatoare se aplica prioritatea de dreapta. Dar legea cum ca nu ai voie sa parchezi la mai putin de 25 de metri de coltul intersectie nu se mai aplica ? Si cu 2 la ora daca circulam tot ne accidentam pentru simplu motiv ca nu e vizibilitate in acel loc datorita masinilor parcate.
+ ca domnul cu opelu era incadrat pe partea stanga a drumului iar acea aleea nu era cu sens unic sa se preselecteze pe partea stanga in cazul in care el voia sa vireze la stanga, in cazul in care eu faceam dreapta si el era pe banda mea de mers, unde este vina mea ?
elmi1 a scris:
Dar legea cum ca nu ai voie sa parchezi la mai putin de 25 de metri de coltul intersectie nu se mai aplica ? Si cu 2 la ora daca circulam tot ne accidentam pentru simplu motiv ca nu e vizibilitate in acel loc datorita masinilor parcate.


Se aplica in continuare Art. 142.ROUG 195/ 2002 – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor: f) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;

Stiu ca este frustant ca s-a intamplat, dar constientizati cum ati fi reactionat dvs. daca trebuia sa parcati langa bloc. Dvs. ati fi cautat un loc de parcare mai departe de blocul dvs. sau ati fi oprit tot langa scara blocului dvs.
Faptul ca cineva a stationat la mai putin de 25 m de intersectia aceeea il face mai vinovat pe soferul Opel-ului?

Alte discuții în legătură

Contestație pv accident rutier GRIGORE G GRIGORE G buna ziua. Duminica 27.08.2017 am fost implicata intr-un accidet rutier pe strada Teius intersectie cu strada Vaslui. Eu veneam pe prioritate pe starda Teius, ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta? adyzone adyzone As vrea sa stiu cine are prioritate. Eu am urmat traseul sagetii rosii si m-am intersectat cu o masina la intersectia celor doua sageti (albastra si rosie). ... (vezi toată discuția)