avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata - zone cu poluare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata - zone cu poluare

Buna ziua.
Mama mea s-a pensionat anticipat in urma cu doi ani si in acest moment ar mai avea un an si 9 luni pana la implinirea varstei de pensionare. Locuieste de peste 30 ani in Slatina, oras care a fost introdus prin lege, incepand cu 1 iulie, pe lista oraselor afectate de poluare si care permit reducerea varstei de pensionare cu doi ani. Intrebarea este daca poate beneficia de aceasta lege si sa faca cerere pentru incheierea pensiei anticipate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cod1958 , utilizator 20:04, 3 Octombrie 2017
Daca pensia este anticipata asa cum ati postat, atunci nici nu intra in discutie legea 144/2017, pentru ca nu se modifica nimic.
Daca pensia este anticipata partiala nu se mai poate beneficia de prevederile legii 144/2017.
Legea produce efecte doar pentru cei isi deschid dreturile dupa data de 01/07/2017
Imi permiteti sa va intreb de ce? Dupa cate stiu eu legea respectiva se refera la reducerea varstei standard de pensionare. Stiu ca perioada de pensionare anticipata nu se cumuleaza cu alte perioade de reducere a varstei legale de pensionare, dar aici nu este vorba de o scadere a penalizarii din timpul pensionarii anticipate. Daca mama renunta maine la pensia anticipata si se angajeaza temporar...conform legii ar avea varsta legala de pensionare neanticipat. Undeva este o lipsa de logica...
In alta ordine de idei legea 155/2016, care aducea niste modificari asemanatoare legii pensiilor pentru anumite categorii de pensionari, s-a aplicat dupa cate stiu eu pentru cei pensionati in 2011-2016. Exista o specificare expresa a legii de acum in acest sens?
Spuneti ca este vorba despre pensie anticipata(fara penalizare).
-Care ar fi castigul daca ar beneficia de prevederile legii 144/2017 ?
-Ce schimbari ar fi in acesta situatie ?
nu este vorba de pensie anticipata fara penalizare si nici de recalcularea cu scaderea penalizarii...
Ar fi vorba de incheierea perioadei de pensionare anticipata (in care pensia are penalizare). Si conform legii pensionarea la varsta. Poate nu inteleg eu foarte bine, dar daca maine se duce o femeie din Slatina in varsta de 61 de ani sa se pensioneze...ea nu se va pensiona anticipat fara penalizare, ci se va pensiona conform legii modificate prin 144/2017 la varsta standard...

-beneficiul ar fi evident o pensie de 900lei in locul uneia de 500lei...sumele sunt aproximative...
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2017
dragos79, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singurul castig ar fi:
Sa se treaca de pensie anticipata partiala la pensie anticipata(fara penalizare).
Legea spune ca:

5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."

Fara sa intram in alte detalii, intreb:
Perioada in care ati beneficiat de pensie anticipata partiala + perioada pe care o mai aveti pana la implinirea varstei standard depaseste cei 2 ani prevazuti de lege ?

Alte discuții în legătură

La ce varsta ma pot pensiona? geo56 geo56 Sunt nascuta in noiembrie 1956 si am lucrat 21 ani si 10 luni in grupa a 2a. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial si anticipat. (vezi toată discuția)
Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ? mauritz mauritz Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca reducerea varstei standard de pensionare din Art.55 (1) a) Tabel 1 si reducerea din Art.65 conform Art.60 se pot cumula ... (vezi toată discuția)
Pot ieși la pensie parțial anticipat? Dorina surila Dorina surila Buna ziua.Sunt o persoana de gen feminin .va rog sa îmi spuneți dacă pot ieși la pensie anticipat sau parțial anticipat.Am vârsta de 55 ani și vechime ... (vezi toată discuția)