avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare potrivit art. 65 din Legea 263/2010, zona ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare potrivit art. 65 din Legea 263/2010, zona Baia Mare (amendamentul Zoicaº)

Amendamentul (5) spune asa "Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin."
Mama mea traieste si lucreaza in Baia Mare de peste 30 de ani. Si-a facut dosar de pensionare anticipata acum 3 ani, (cu 5 ani inainte de limita) , dar a continuat sa lucreze, nu a avut intrerupere in munca si nici nu a primit vreo pensie. Conform amendamentului de mai sus, anul acesta (cu 2 ani inainte de termen) ar trebui sa poata sa intre in pensie normala, fara penalizari. Dar, conform unor functionari de la casa de pensii Maramures, acest lucru nu este posibil, deoarece s-a pensionat anticipat inainte de publicarea legii in forma actuala, si nu a depus nu stiu ce cerere in termen de 30 de zile dupa publicarea/intrarea in vigoare a legii.
N-am citit toata legea, am citit partile care mi se par relevante, si nu vad vreo restrictie la articolul 65 paragraful 5. Puteti sa ma iluminati si pe mine, imi scapa ceva?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:31, 14 Aprilie 2013
Interpretarea mea este urmatoarea:
1-V-ati deschis drepturile pe legea 19/2000 in care nu era aceasta prevedere.
Chiar daca nu s-a pus in plata pe legea 19/2000.
2-Daca va deschideati drepturile pe legea 263/2010,penalizarea nu se aplica,doar in cazul in care va deschideati drepturile cu 2 ani inainte de implinirea varstei standard.
Daca va deschideati drepturile pe legea 263/2010 cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard,nu beneficiati de prevederile art.65(5).
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 54
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.

(2) Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, cu reducerea varstei standard prevazute la alin. (1), persoanele trebuie sa indeplineasca si celelalte conditii prevazute de lege pentru inscrierea la aceasta pensie.
...

2. Daca mama dvs. a solicita pensie anticipata partiala cu mai mult de 2 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare atunci nu poate beneficia de prevederile art.65(5) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare eugenchis eugenchis Buna ziua. Sora mea este nascuta in 19-09-1958. Lucreaza din octombrie 1981. Locuieste in Baia Mare. Unde lucreaza va primi salarii compensatorii si doreste sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - domiciliul in baia mare costindoru costindoru buna ziua m-am adresat casei de pensii din baia mare in legatura cu penalizarea pensiei anticipate,cu peste 2ani pana la 5 ani,si cu mai putin de 2 ani. pana ... (vezi toată discuția)