avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala - domiciliul in Baia Mare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala - domiciliul in Baia Mare

buna ziua
m-am adresat casei de pensii din baia mare in legatura cu penalizarea pensiei anticipate,cu peste 2ani pana la 5 ani,si cu mai putin de 2 ani. pana la vasta standard.
-raspunsul este urmatorul:daca ai posibilitatea sa rezisti financiar pana mai ai 2 ani pana la varsta standard,primesti pensie anticipata nepenalizata.
-daca te-ai pensionat anticipat cu mai mult de 2 ani,atunci pana la implinirea varstei standard mergi cu penalizarea initiala(0.75%x nr luni),chiar daca vei face cerere de modificare a penalizarii cu 2 ani inaintea varstei standard.
exista cineva cu competenta in tara asta care sa ne lamureasca ce sa dorit prin lege,si ce s-a obtinut ?cum pot eu,care mai am 4 ani pana la varsta standard,viitor somer,sa obtin pensie anticipata cu penalizare,modificabila cu 2 ani inainte de varsta standard(conditia de 30 ani in baia mare este indeplinita)?multumesc
costin doru
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:31, 29 Octombrie 2011
Legea 263/2010

Art. 65

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).

H.G.257/2011

Art. 54. — (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.


multumesc,dar
in situatia cand ma pensionez anticipat cu3-4-5 ani inainte de varsta standard,ce se intampla cand ajung la 2 ani de varsta standard?Casa de pensii mi-a spus clar ca nimic,raman cu penalizare initiala pana la implinirea varstei standard,chiar daca solicit trecerea la pensie anticipata nepenalizata!daca exista persoane in aceasta situatie,ii rog sa-mi spuna cum s-a rezolvat problema
multumesc
costindoru a scris:
exista cineva cu competenta in tara asta care sa ne lamureasca ce sa dorit prin lege,si ce s-a obtinut ?

Pentru mine intrebarea dvs. e retorica.

Nu stiu clar ce s-a dorit prin Legea nr. 263/2010, dar stiu cu certitudine ca HG nr. 257/2011 adauga la lege, introducand o nou categorie de pensie - pensia anticipata partiala fara penalizare.

Initial am interpretat si eu Legea nr. 263/2010 in sensul in care dvs. sa nu aveti nimic de pierdut. Mi se pare complet lipsita de eficienta si chiar aberanta o norma juridica care, in domeniul asigurarilor sociale, ingreuneaza situatia celor care ar trebui sa obtina un beneficiu.

Dar, cum traim in Romania, in martie 2011 a aparut HG nr. 257/2011 ca sa demonstreze ca nimic nu este imposibil si ca normele juridice din domeniul asigurarilor sociale pot fi oricum insa mai putin in beneficiul celor pentru care sunt, chipurile, edictate.

Casele de pensii direct implicate interpreteaza prevederile din HG nr. 257/2011 in sensul aratat mai sus de dvs., facand abstractie de Legea nr. 263/2010, si se pare ca si Casa Nationala de Pensii Publice are aceeasi opinie.

Daca doriti sa cititi mai multe, accesati link-ul de mai jos. Am disecat prevederile legale in discutia de mai jos, discutie care incepe in ianuarie 2011, inainte de aparitia HG nr. 257/2011.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensionare potrivit art. 65 din legea 263/2010, zona baia mare (amendamentul zoicaº) iou_paul iou_paul Amendamentul (5) spune asa \\"Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii ... (vezi toată discuția)