avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala - domiciliul in Baia Mare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala - domiciliul in Baia Mare

Buna ziua.
Am urmatoarea intrebare legata de Legea Pensiilor:
Pentru o persona, de sex feminin, nascuta in 17 decembrie 1955 , care sunt conditiile pentru a putea sa iasa la pensie anticipata (partial) avand in vedere noile
prevederi din Legea Pensiilor? In plus, persoana in cauza locuieste in Baia Mare de peste 30 de ani. Deci ar trebui sa beneficieze de cei 2 ani reducere din totalul anilor care trebuie pentru cotizare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:30, 15 Mai 2011
Doamna pentru care intrebati poate beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani si 3 luni daca a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 3 luni.

Deci varsta standard de pensionare a doamnei este de 60 de ani si 3 luni, din care se scad 5 ani. Prin prevederea de la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 s-a reglementat ca, pentru persoanele care au locuit mai mult de 30 de ani in zonele afectate de poluare remanenta, 2 ani din cei 5 ani sa nu fie penalizati.
Buna,
Doresc sa lamuresc cele de mai sus. Cum se va calcula in cazul oraselor gen Baia Mare procentul de diminuare a pensiei:
- din cele 60 de luni (5 ani) se vor scadea 24 de luni (2ani) si deci procentul de penalizare se face cu un calcul pt 36 de luni;
- sau, se penalizeaza perioada de pensionare anticipata partial cu un procent calculat pt 60 de luni dar, in ultimile 24 de luni pensia va fi nepenalizata?
Multumesc.
infoleg a scris:
Doresc sa lamuresc cele de mai sus.

Din ianuarie pana acum a aparut HG nr. 257/2011 care ne lamureste bustean. :hammer:

In martie a fost publicata in Monitorul Oficial HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care la art. 54, alin. (1) prevede urmatoarele:
Art. 54
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.

De aici rezulta ca persoanele prevazute la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 pot solicita pensie anticipata partiala cu 2 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare. "A solicita pensie" inseamna a depune o cerere la casa de pensii.

De aici rezulta ca aceste persoane pot solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, dar procentul de diminuare va fi calculat pentru cele 60 de luni de anticipare. Dupa 3 ani, persoanele pot solicita din nou pensie anticipata partiala, de data aceasta fara penalizare, depunand la casa de pensii o noua cerere si adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 a HG nr. 257/2011.

Prevederea legala nu poate fi interpretata in sensul ca persoanele prevazute la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 nu pot solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare ci doar cu 2 ani, ar insemna sa le fie ingradit un drept prevazut de Legea nr. 263/2010. Ma refer la dreptul pe care il au toate persoanele, indiferent unde au locuit, de a solicita pensie anticipata partiala daca au realizat stagiul complet de cotizare si daca mai au 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare.
Cei de la casa de pensii sustin si interpreteaza in felul urmator:
- daca o persoana solicita pensionare anticipata in intervalul 0...24 luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare, atunci nu vor fi penalizati;
- daca o persoana solicita pensionare anticipata in intervalul 24...60 luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare, atunci vor fi penalizati pe intreaga durata pana la implinirea varstei standard de pensionare.
E corecta interpretarea lor?
Interpretarea celor de la pensii este la fel de corecta ca a mea pentru ca ambele interpretari sunt rezultatul unor prevederi legale neclare. Legiuitorul a reglementat, prin HG nr. 257/2011, o noua categorie de pensie, pensia anticipata partiala fara penalizare, in conditiile in care in Legea nr. 263/2010 nu exista decat categoriile de pensii prevazute la art. 51.

Art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 si art. 54 din HG nr. 257/2011, fata de celelalte prevederi referitoare la pensia anticipata partiala, genereaza cel putin doua interpretari:
1. Cea scrisa de mine mai sus, caz in care apare urmatoarea aberatie: pentru aceeasi categorie de pensie se depun doua cereri, la intervale de timp diferite. Legea nr. 263/2010 reglementeaza pensia anticipata partiala, HG nr. 257/2011 vine cu o surpriza: pensia anticipata partiala fara penalizare (cititi art. 54 din mesajul meu anterior).

Eu nu pot sa primesc noua categorie de pensie reglementata prin HG nr. 257/2011, intrucat ar insemna ca acest act normativ adauga la lege. In aceasta situatie, logic este ca drepturile de pensie anticipata partiala sa se deschida o singura data, nu se pot deschide de mai multe ori ("deschide" = "stabili" ).

2. Cea scrisa de dvs. mai sus, caz in care apare urmatoarea aberatie: daca solicit pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare si am locuit mai mult de 30 de ani in zonele afectate de poluare remanenta, nu mai pot solicita pensie anticipata partiala fara penalizare cu 2 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

In aceasta situatie, persoanelor prevazute la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 le este ingradit tocmai dreptul reglementat prin aceasta prevedere, prevedere care devine fara rost, inutila, lipsita de efecte.

3. Intrucat prevederile legale sunt haotice, ultimul cuvant il vor avea cele doua autoritati publice centrale: Casa Nationala de Pensii Publice si Ministerul Muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala - domiciliul in baia mare costindoru costindoru buna ziua m-am adresat casei de pensii din baia mare in legatura cu penalizarea pensiei anticipate,cu peste 2ani pana la 5 ani,si cu mai putin de 2 ani. pana ... (vezi toată discuția)
Varstele la care se cuvin pensia anticipata si pensia anticipata partiala pavellevap pavellevap Perioada de 5 ani prevazuta la art. 62, respectiv art. 65 ale Legii 263/2010, la care se cuvine pensionarea anticipata sau anticipata partial, se scade din ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale Bora Irina Bora Irina Vă rog dacă mă puteţi lămuri referitor la art. 65(4) din Legea pensiilor nr.263/2010: \"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din ... (vezi toată discuția)