infoleg a scris:
Doresc sa lamuresc cele de mai sus.
Din ianuarie pana acum a aparut HG nr. 257/2011 care ne lamureste bustean. :hammer:
In martie a fost publicata in Monitorul Oficial HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care la art. 54, alin. (1) prevede urmatoarele:
Art. 54
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.
De aici rezulta ca persoanele prevazute la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 pot solicita pensie anticipata partiala cu 2 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare. "
A solicita pensie" inseamna
a depune o cerere la casa de pensii.
De aici rezulta ca aceste persoane pot solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, dar procentul de diminuare va fi calculat pentru cele 60 de luni de anticipare. Dupa 3 ani, persoanele pot solicita din nou pensie anticipata partiala, de data aceasta fara penalizare, depunand la casa de pensii o noua cerere si adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 a HG nr. 257/2011.
Prevederea legala nu poate fi interpretata in sensul ca persoanele prevazute la art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 nu pot solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare ci doar cu 2 ani, ar insemna sa le fie ingradit un drept prevazut de Legea nr. 263/2010. Ma refer la dreptul pe care il au
toate persoanele, indiferent unde au locuit, de a solicita pensie anticipata partiala daca au realizat stagiul complet de cotizare si daca mai au 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare.