avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale

Vă rog dacă mă puteţi lămuri referitor la art. 65(4) din Legea pensiilor nr.263/2010:
"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pt. limită de vărstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă".
Cum să înţeleg această diminuare? Dacă perioada de anticipare este de 60 de luni, merg cu ace4astă dimunuare 60 de luni, sau se calculează după fiecare lună care a trecut, lunile de anticipare rămase?X-(#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:12, 28 Mai 2011
Diminuarea este aceeasi pe toata durata celor 60 de luni,adica 45%.
Ce se intimpla daca intre timp indeplinesc conditiile de pensie anticipata fara penalizare?
Pe durata pensiei anticipate partial nu se mai pot indeplini conditiile de stagiu pentru anticipat fara penalizare.Adica nu se mai poate cotiza.
Am conditiile de stagiu 38ani si 5 luni dar peste 6 luni indeplinesc conditiile de virsta.
Daca doriti un raspuns,precizati luna si anul nasterii.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Suzette Suzette Sunt femeie si am data nasterii:03.01.1956 Stagiul de cotizare la aceasta data:29 ani si 8 luni,din care: activitate in grupa a II-a in perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - domiciliul in baia mare maruis maruis Buna ziua. Am urmatoarea intrebare legata de Legea Pensiilor: Pentru o persona, de sex feminin, nascuta in 17 decembrie 1955 , care sunt conditiile pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)