avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata, penalizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata, penalizare

daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:35, 30 Iunie 2013
La data cand se implinesc conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
Diminuarea nu se elimină de la sine prin creșterea lunară a pensiei in raport cu numărul de luni rămse până la limita de vărstă, care sunt in descreștere???
Cu mulțumiri
Nu.

Legea 263/2010

ART. 67

(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

H.G.257/2011

Art. 53
(1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.
(2) Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.
(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare pensie anticipata elisabetabo elisabetabo buna ziua??? revin la dvs cu o intrebare ???? - caz concret - pensie anticipata 1188 lei ( cu penalizare ) valoarea diminuarii 737 ... (vezi toată discuția)
Penalizarea aplicata la pensia anticipata partiala dariad dariad Am o nelamurire legata de programul de calcul al pensiei. Dupa ce am primit decizia de pensionare anticipata partial, am mai depus pe parcurs niste adeverinte ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fulguta fulguta unchiul meu este nascut pe 15.02.1952 are lucrati 37ani 11 luni si 20 zile din care: 17ani 8 luni si o zi in conditii normale ... (vezi toată discuția)