avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua. Sora mea este nascuta in 19-09-1958. Lucreaza din octombrie 1981. Locuieste in Baia Mare. Unde lucreaza va primi salarii compensatorii si doreste sa stie daca se poate pensiona anticipat cu penalizare si daca salariile compensatorii afecteaza amendamentul Zoicas(Legea 263/2010,atr.65). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:18, 17 Ianuarie 2016
Daca isi deschide dreptul la pensie anticipata partiala nu mai poate beneficia de amendament.
Pentru a beneficia de amendamenmt trebuie sa-si deschida drepturile incapand cu 19/11/2017.
Sa inteleg ca nu pote beneficia de amendament daca iese in pensie anticipat partial. Va rog sa imi spuneti unde gasesc articolul care sa ma lamureasca. Multumesc.
Legea 263/2010

ART. 65

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).


Aceasta este interpretarea specilistilor CNPP si mi se pare logica.
Se gindea ca poate sa se pensioneze anticipat partial,acum in martie si sa duca adeverinta de la primarie ca a locuit in Baia Mare 30 de ani, in 19-11-2017. Si atunci ar fi 2 ani pina la virsta de pensionare legala,iar pensia diminuata ar fi din 1-03-2016 pina in 18-11-2017. Multumesc.
Am pus acesta intrebare la fostul CNPAS sI raspunsul a fost cel postat de mine mai sus.
Nu mai am acel raspuns.
Este vorba despre o reducere a vastei standard.
Se scad cei 2 ani din varsta standard si atunci se poate deschide dreptul la pensie anticipata partial fara penalizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare potrivit art. 65 din legea 263/2010, zona baia mare (amendamentul zoicaº) iou_paul iou_paul Amendamentul (5) spune asa \\"Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - domiciliu 20 de ani in zlatna Nina10 Nina10 Buna ziua, Referitor la partea de mai jos din lege,carei autoritati pot sa ma adresez pentru a obtine macar 1 an pentru cei 20 de ani locuiti la Zlatna ? ... (vezi toată discuția)