Referitor la partea de mai jos din lege,carei autoritati pot sa ma adresez pentru a obtine macar 1 an pentru cei 20 de ani locuiti la Zlatna ? Unde ma pot duce in audienta? Care sunt sansele ? (locuiesc acum in Bucuresti).
"Cu titlu de noutate absoluta, Legea nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice introduce posibilitatea pensionarii anticipate partiale fara penalizare pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati."
Din pacate, nu beneficiati de prevederea la care va referiti, deoarece legea precizeaza clar "cel putin 30 de ani" locuiti in zonele poluate respective.
Va dau si extrasele din lege, sa va lamuriti si singura.
Legea nr. 263/2010:
ART. 65
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limitã de vârstã care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lunã de anticipare, pânã la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentã datoritã extracţiei şi prelucrãrii minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Micã şi Zlatna, pe o razã de 8 km în jurul acestor localitãţi, beneficiazã de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fãrã penalizarea prevãzutã la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2030.
HG nr. 257/2011: ART. 54
(1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipatã parţialã, fãrã penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 5 sau, dupã caz, în anexa nr. 6 la lege.
(2) Pentru a beneficia de pensie anticipatã parţialã, cu reducerea vârstei standard prevãzute la alin. (1), persoanele trebuie sã îndeplineascã şi celelalte condiţii prevãzute de lege pentru înscrierea la aceastã pensie.
(3) Prin sintagma au locuit prevãzutã la art. 65 alin. (5) din lege se înţelege cã au avut domiciliul/reşedinţa în una dintre localitãţile Baia Mare, Copşa Micã şi Zlatna sau în unitãţile administrativ-teritoriale aflate pe o razã de 8 km în jurul acestor localitãţi.
(4) Lista unitãţilor administrativ-teritoriale situate în zona de 8 km în jurul localitãţilor Copşa Micã, Baia Mare şi Zlatna, precum şi a localitãţilor componente ale acestora, la care face trimitere art. 65 alin. (5), este prevãzutã în anexa nr. 4.
(5) Dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentã, se face prin adeverinţã-tip eliberatã de serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor competent, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(6) Cererea pentru obţinerea adeverinţei prevãzute la alin. (5) se depune la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, în funcţie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informaţii referitoare la data şi locul naşterii, prenumele pãrinţilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum şi motivul solicitãrii.
(7) Serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor are obligaţia sã elibereze adeverinţa în termen de 20 de zile de la data înregistrãrii cererii, pe baza înregistrãrilor existente în componentele Registrului naţional de evidenţã a persoanelor prevãzute la art. 9-11 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitarã a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetãţenilor români.
Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Am vazut ce spune legea.
Eu voiam sa aflu cui trebuie sa ma adresez (carei autoritati) pentru a cere o derogare de la lege. Vreau sa mi se ofere si mie cateva luni pentru eu consider ca cei 20 ani nu sunt putini (chiar daca nu sunt 30).
1. - Nici o institutie sau autoritate nu poate da derogari de la lege.
- Aceasta prerogativa o are numai Parlamentul care poate modifica o lege atunci cand este necesar.
2. - Daca legiuitorul ar fi considerat ca este nevoie de o impartire a perioadei de 30 de ani in etape, fiecare cu reducerea ei de varsta de pensionare, ar fi facut-o de la inceput.
- Nu este timpul pierdut nici acum sa apara o lege de modificare a prevederilor respective dar nu stiu cine o va face.