avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Incalcarea dreptului la viata privata si de familie ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Incalcarea dreptului la viata privata si de familie din CEDO



Va supun atentiei urmatoarele:
- Se încălca articolului 8 din Convenţia europeană, respectiv dreptul la respectarea vieţii private şi de familie datorate interceptării convorbirilor telefonice,in special la infractiunile de coruptie?
- Dar atunci cand se testeaza fidelitatea si integritatii profesionala. a functionarilor cu statut special?
Testele de integritate pot fi efectuate numai pentru a se verifica probitatea morala si profesionala, dar ele exclud sfera penalului in prezent, motiv pentru care nu poate fi angrenata raspunderea penala, ci eventual raspunderea disciplinara.a faptuitorilor.
Nu ar fi bune unele propuneri de"lege ferenda", cu privire la:
- autorizarea folosirii unor mijloace tehnice in intimitatea functionarului;
- conditiile inregistrarilor convorbirilor personale, de serviciu, familiale, sau ambientale;
- acceptarea libera, expresa, clara si neechivoca a limitarilor unor libertati fundamentale ale omului;
- modul de efectuare/realizare a unui flagrant;
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:30, 28 Septembrie 2009
Aspectele ridicate de dvs sunt foarte interesante dar , cel putin in privinta inregistrarilor (convorbiri telefonice sau inregistrari video), va fi foarte greu , daca nu imposibil , de stabilit anumite reguli!
In privinta testelor de integritate si eu sunt absolut de acord cu dvs!
=D>
Problema pusa de dl. Radu este interesanta...insa nu as putea sa spun daca interceptarea convorbirilor telefonice,in special in cazul infractiunilor de coruptie,incalca sau nu art. 8 al Conventiei...;)
In orice stat se intercepteaza convorbirile telefonice in conditiile legii procesual penale in caz de indicii cu privire la savarsirea de infractiuni de coruptie.
Numai statul prin organele sale special abilitate prin lege are acest drept.

In alte conditii avem de-a face cu o incalcare a art 8 din CEDO.
Si statul poate incalca, mai mult din eroare, acest art 8 din CEDO, dar pe acest aspect discutiile pot fi foarte lungi si foarte controversate.
Pentru a se incepe ascultarea telefonului deja trebuie sa existe indicii temeinice ca este vorba de o infractiune de coruptie si nu doar suspiciuni cu privire la asa ceva.

avocat Claudiu Lascoschi
Drepturile fundamentale prevazute de art 8 nu fac parte din categoria drepturilor absolute (cum ar fi dreptul la viata), ci sunt drepturi care pot fi ingradite, in conditiile legii (alin 2 al art 8).

Deci.... mijloacele puse la dispozitie organelor de urmarire penala nu incalca art 8!
Insa ele trebuie sa se desfasoare numai in limitele si in formele prevazute de lege... Nu sunt mare specialist in cedo, insa in mai toate cazurile in care un stat a fost condamnat, a fost condmanat pentru ca nu si-a respectat propria legislatie.
Interesant este faptul ca pentru ca statul sa afle anumite lucruri procedeaza intr-un mod care sa il ajute sa afle acele lucruri care nu sunt deloc usor de aflat.Cum le afla este o alta chestiune.

Spre exemplu:hm:, ca se pregateste savarsirea unei infractiuni grave.

Alte discuții în legătură

Documentarea infractiunilor de coruptie/incalcarea dreptului la viata privata si de familie din cedo ContSters74561 ContSters74561 Se încălca articolului 8 din Convenţia europeană, respectiv dreptul la respectarea vieţii private şi de familie datorate interceptării convorbirilor ... (vezi toată discuția)
Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)